Skuespiller og instruktør Jacob Moth-Poulsen modtog for nylig et hæderslegat for at være et kulturelt forbillede - mød han her

AALBORG: Som et forbillede for kulturlivet modtog skuespiller og instruktør Jacob Moth-Poulsen for nylig et hæderslegat på 75.000 kroner fra Wilhelm Hansen Fonden. Legatmodtageren er en fast del at ensemblet på Aalborg Teater, hvor du i øjeblikket kan opleve ham i komedien Blodbadets Gud. 34-årige Jacob Moth-Poulsen har boet i Aalborg de seneste fem år.

Hvis jeg siger Aalborg, hvad tænker du så?

For mig er Aalborg et kreativt fristed, og jeg tænker straks på den generøsitet og kunstneriske nysgerrighed, jeg oplever her.

Jeg er selv drevet af at ville udvikle og fordybe mig som menneske og kunstner, og er på en eller anden måde altid draget af min nysgerrighed. Den hjælper mig til at være åben og tilstede lige præcis dér, hvor jeg er, og det, oplever jeg, er en af mine fornemmeste opgaver.

Tina Larsen
Foto: Claus Søndberg

For at få det til at lykkes har jeg brug for ro til at fordybe mig, kunstneriske ambitioner og inspiration til udvikling samt støj til at få rystet posen.

Her er Aalborg en god cocktail. Jeg kan få stærke kunstoplevelser ved byens kulturinstitutioner, sprudlende og anarkistisk energi fra byens vibrerende studiemiljø og så er der noget med en jordbundethed her. Der skal noget til at vælte en nordjyde. Jeg mistænker, at blæsten gennem Limfjorden og den skønne natur har lært jer det.

Som jordbundet menneske har man oftest en god fornemmelse af, hvad man holder af. Måske er det derfor, jeg oplever en stor forventning til, at kulturen skal give igen.

Min oplevelse er, at man ikke bare nøjes, men vil udfordres og have inspiration med hjem. Det er en kvalitet, jeg beundrer meget, og som jeg finder inspirerende for mit eget arbejde.

Tina Larsen
Foto: Claus Søndberg

Hvilke steder i byen betyder noget særligt for dig?

Jeg er sådan et menneske, der har ritualer. Et ritual er for mig en handling, der kan give tryghed, når jeg har brug for det.

Jeg får eksempelvis meget ud af at sidde på Almen Kirkegård og skrive mine kreative tanker ned, og jeg lærer mine replikker her på en anden måde.

Et andet - lidt mere konkret - ritual foregår om formiddagen på premieredage i Kulturhuset Haraldslund. Her skal jeg altid i sauna, fordi det får mig ned i kroppen og kickstarter mine sanser.

Jeg nyder at sanse og opleve den by, jeg bor i. På den måde holder jeg meget af Haraldslund. Her kommer den almindelige borger. Mennesket træder ind gennem karruseldøren og bruger sin by.

Som leder af Teatret Slotsgården bruger jeg meget tid på at skabe gode fælleskaber, og det inspirerer mig at se, hvordan mennesker opsøger hinanden på Haraldslund. Mennesker mødes, snakker sammen og bruger byens kulturtilbud som udgangspunkt for deres fælleskaber.

Jeg møder Aalborg der.

Hvordan er det at være skuespiller i en by som Aalborg - og hvad har det betydet for din karriere?

Teater er i sin natur lokal - i forhold til for eksempel film og tv - og det er utroligt spændende at opleve, hvordan man som skuespiller får et forhold og en historie til og med publikum.

Jeg insisterer på, at teater - i sin natur - lever af mødet mellem publikum og scenen. Når teater bliver noget, man bare sidder og kigger på, så får jeg det altid utrolig stramt. Jeg synes simpelthen, det er kedeligt og væk fra skiven. Det betyder ikke, at man behøver at kigge publikum i ansigtet hele tiden. Men som det mindste må vi ville noget med jer.

I Aalborg har jeg virkelig haft mulighed for at undersøge og udvikle min skuespiller. Det er fantastisk. At være en fast del af et ensemble på et niveau som hér føles priviligeret og som at tage en kandidat i skuespil.

For mig personligt betyder det, at jeg er blevet en bedre skuespiller, og fremover giver det mig en vigtig og unik erfaring, som jeg kommer til at nyde godt af.

Hvad betyder det for dig at modtage hæderslegatet, og hvad kan du bruge det til?

Først og fremmest blev jeg ramt af taknemmelighed.

Det er et hæderslegat, der bliver givet til tyve danske kunstnere, der er forbilleder for alle i kulturlivet, og som er til inspiration for andre udøvende og for publikum.

Tina Larsen
Foto: Claus Søndberg

Det er jo store ord. Et motiv, der forfølger mig gennem mit arbejde, er faktisk et behov for at bidrage og gøre noget for andre.

Det er en værdi, der har motiveret mig som skuespiller, instruktør og teaterleder. Fortælle historier, inspirere mennesker kreativt og bruge min faglighed til at vise, hvad det er for en verden, vi lever i.

Skuespillerfaget er utrolig svært men skal samtidigt leves og ånde frit og let. Der ligger et spændingsfelt dér, som altid har drevet mig HELT vildt. Det lette og det svære går hånd i hånd. Når det går op, føles det nærmest transenderende, og livet er vidunderligt.

Der er de samme spændingsfelter inden for lederskab. Når en gruppe begynder at svinge sammen og blive en organisme, så føles det hele så let og flydende. Inden da ligger en lang proces og utroligt mange timers arbejde og fordybelse.

Jeg er sikker på, at jeg vil bruge hæderslegatet på en måde, hvorpå jeg kan blive ved med at udvikle mig og bidrage med endnu mere.

Hvilke personer i byen betyder noget særligt for dig i dit arbejdes- og privatliv?

Det er utrolig meningsfuldt for mig at være en del af kreative fællesskaber.

At være en fast del af Aalborg Teaters ensemble betyder meget for mig og har været en lærerig, udfordrende og dannende rejse.

Jeg er heldig at få lov til at arbejde på så godt et teater og sammen med så dygtige kollegaer gennem flere år nu. Det har en stor værdi for mig.

Det, der betyder mest for mig i mit privatliv, er min familie.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...