Fair to WEAR i Vejgaard har i syv år forhandlet økologiske eller fair trade produkter

AALBORG: Det er i disse dage syv år siden, at fair to WEAR i Vejgaard første gang slog dørene op. Baggrunden var, at Fie Moesner og hendes døtre sad en ganske almindelig aften og så dokumentaren "Blod, sved og T-shirts." (en dokumentar, hvor fem unge danskere i forbindelse med deres arbejdsophold i Indien viser, hvor umenneskelige forholdene er i den indiske tekstilindustri, red.)

- Jeg var rystet og frastødt over det, jeg så, og jeg sagde til mine døtre, at der måtte gøres noget, fortæller Fie Moesner.

Anne Helene Kahr Thomsen og Jesper Thomasen
Økologi og fair trade har en fremtid, for den unge generation er med på tanken.

Løsningen blev firmaet fair to WEAR, der forhandler blandt andet bæredygtigt tøj, smykker, sengetøj og tekstiler både i den fysiske butik og i firmaets netbutik.

Familiens bank var på ingen måde tændt på ideen om et firma, hvor økologi og bæredygtighed var nøgleord, så Fie Moesner, der på det tidspunkt var underviser i gymnasiet, måtte selv finansiere starten blandt andet med penge fra en arv.

Anne Helene Kahr Thomsen og Jesper Thomasen
Trøjer og kjoler i lange baner.

Men butikken, der er medlem af Fair Trade Danmark, blev en realitet kort tid efter. Dengang i Nørregade - i dag fra hjemmet i Vonsylgade i Vejgaard, hvor Fie Moesner tager imod i en kjole, der er syet af stof, produceret af birketræ.

- Mærk engang, hvor lækkert stoffet er, siger hun og tilføjer.

- Du ser lidt forbavset ud, men birketræ, hamp og bambus indgår i mange af vores stoffer, og det er ganske enkelt fantastisk at have på, siger hun.

Anne Helene Kahr Thomsen og Jesper Thomasen
Smykker og tilbehør.

Hun har fra starten for syv år siden lagt vægt på, at tøjet også skulle være smart.

- Min mission har jo hele tiden været at bidrage til et sundere og mere bæredygtigt klima for natur og mennesker - og samtidig vise, at bæredygtigt tøj altså også er smart og moderigtigt.

Hun er ikke i tvivl om, at økologi og bæredygtighed for alvor har fået fat, og at mange af fordommene om at det kun er gamle hippier, der bærer det, er forstummet.

- Det var på mange måder svært for syv år siden, hvor bare ordet "økologisk tøj" fik en af mine veninder til at spørge, om det var sådan noget stort museumstøj, smiler hun.

Anne Helene Kahr Thomsen og Jesper Thomasen
Fie Moesner er godt tilfreds med, at det er alment kendt, at økologisk og bæredygtigt tøj også kan være smart og moderne.

Til gengæld er hun ikke i tvivl om, at efter syv år, der har været magre nu og da, så kan der sagtens komme syv fede.

- I dag er vi jo et helt andet sted, fordi den unge generation har helt andre holdninger til både økologi og bæredygtighed. For dem er det en selvfølge.

- Man behøver jo bare kigge sig omkring her i Aalborg - økologi og bæredygtighed titter frem alle vegne.

- Det gør mig glad, for det er vigtigt for fremtiden.

Anne Helene Kahr Thomsen og Jesper Thomasen
Smykkerne er også skabt efter bæredygtige principper.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...