Bandet, som har rødder tilbage til 1972, spiller i Huset fredaf aften 20. april

AALBORG: Secret Oyster kan opleves i Huset fredag aften 20. april kl. 20.

Det legendariske band blev skabt på en musikalsk idé, der byggede på den instrumentale side af Burnin Red Ivanhoes repertoire.

Især to musikalske forhold optog Karsten Vogel: For at musikken kunne udfolde måtte et orkesters medlemmer alle være i stand til at improvisere på højeste plan og til at skabe sammenhængende og meningsfulde linjer i soloforløbene, og det krævede, at alle orkestrets medlemmer på det nærmeste var virtuoser på deres instrumenter. Den anden tanke var ønsket om at sikre et rytmiske drive, den fremaddrivende rytmik, som den bedste jazz igennem tiderne havde kunnet byde på. Karsten Vogel kontaktede derfor et hold musikere, som han var overbevist om kunne realisere de musikalske visioner, han havde dannet sig, for at skabe et orkester baseret på de nye idéer. Navnet var allerede på plads. Det blev dannet ud fra sangtitlen "Secret Oyster Service" på Burnin Red Ivanhoes anden lp.

Som trommeslager var Bo Thrige Andersen oplagt. Bassisten Mads Vinding havde leveret nogle meget jazzede basgange på flere af stykkerne på Burnins debutalbum "M144" og var den helt rigtige bassist. Pianisten Kenneth Knudsen havde ikke været knyttet til elektrisk musik på det tidspunkt men forstod, hvilke muligheder der lå i at kombinere jazz og rock. Guitaristen Claus Bøhling repræsenterede så netop rocksiden af musikken, men hans medrivende solistiske raga-forløb pegede hen imod den nyeste jazz. Sammensætningen af bandet kom rent praktisk til at foregå via telefonen. Alle fire musikere sagde ja til at være med.

I september 1972 kunne så Secret Oyster debutere med to aftener i det legendariske Montmartre. Mediernes interesse for gruppen var fra start positiv og stor. Secret Oyster fik hurtigt stor succes ikke kun hos pressen men også hos et publikum, der nu var klar til at følge med på lange instrumentale rejser.

Mere end 500 koncerter blev det til over de næste fire år, og ikke mindst i udlandet - især i Tyskland, UK og USA - fik gruppen et stort navn. Det blev således til længerevarende turneer med både Captain Beefheart og Herbie Hancock og koncerter sammen med blandt andre George Duke, Shakti og Weather Report. Uden ændringer i besætningen forløb det dog ikke.

Efter et års tid overtog Ole Streenberg trommestolen og Jess Stæhr bassen.

Balancen mellem jazz og rock var bevaret men opgaverne omvendt fordelt.

Fire pladeudgivelser konsoliderede Secret Oyster som Danmarks største jazz/rock-navn i udlandet - en position, tiden kun har yderligere forankret. Alle fire vinyludgivelser blev således genudsendt på cd i USA i 2005 - 07.

På denne baggrund blev gruppen gendannet i 2007 med henblik på deltagelse i festivaler i USA (som efterfølgende er blevet udsendt på en live-cd) og har siden da jævnligt turneret i hjemlandet, nu med Assi Roar som bassist og Daniel Fridell på keyboardbænken.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...