Den virkningsfulde og en smule dystre udstilling Twilight Zone flytter fra Louisiana til Aalborg

AALBORG: Til efteråret præsenterer Kunsten i Aalborg udstillingen Twilight Zone med ikoniske værker fra Louisiana, blandt andet Louise Bourgeois gigantiske edderkoppepar

"The Twilight Zone" fra 1959 er epokegørende science fiction, gys og skæbnefortællinger. Nu har serien også inspireret til den kommende udstilling på Kunsten med udvalgte værker fra Louisiana. Udstillingen er anden - og mest ambitiøse del - af et tre-årigt samarbejde mellem de to kunstmuseer. Et samarbejde, der generøst er muliggjort af støtte fra Augustinus Fonden.

Udstillingen iscenesættes i museets underetage, hvor Ny Sals omsluttende mørke står i skærende kontrast til Alvar Aaltos ikoniske lysfyldte udstillingssale i museets øvre niveau.

Du kan også opleve Nancy og Edward Kienholz' installation The Middle Islands, hvor menneskedyr er fanget i hvad, der kan give associationer til torturagtige scener. PR Foto

Hudløs i skumringstiden

I udstillingen, der bærer titlen Twilight Zone, tager et bredt værkudvalg livtag med to overordnede tematikker; naturen, der ikke er naturlig og mennesket, der ikke er menneskeligt. Gæsterne inviteres til at gå en tur i sindets og naturens mørkeste afkroge, iscenesat som en forførende collage af kunstværker, der afløser hinanden i mørket.

I Twilight Zone kan man således opleve værker der er så virkningsfulde, at de er på grænsen til det ubehagelige: Cindy Shermans iscenesatte fotografi af et kvindelig, Louise Bourgeois' gigantiske edderkoppepar, Dennis Oppenheims ikoniske værk Attempt to Raise Hell samt Nancy og Edward Kienholz' installation The Middle Islands, hvor menneskedyr er fanget i hvad, der kan give associationer til torturagtige scener.

Her er det Dennis Oppenheims ikoniske værk Attempt to Raise Hell, som også kommer til Aalborg. PR Foto

Andre dele af udstillingen er knap så figurative og eksplicitte, men alle værker bevæger sig i tusmørke-temaet, hvor lys, mørke, mystik, forundring, melankoli og fremmedgørelse hersker inden i mennesker og i naturen, for eksempel i Thomas Demands drømmeagtige Lichtung, et eksempel på Demands kunstneriske produktion, hvor store naturscener omhyggeligt opbygges som skulpturer af pap, plast, flamingo, tape og andet - for dernæst at blive fotograferet således, at næsten alle spor af fiktion forsvinder.

- Når efterårets skumringstider og eftertænksomhed igen tager over, så lukker vi tusmørket ind på Kunsten og lader store, internationale stjerner lyse vores kunsthimmel op. Vi kommer til at vise nogle helt exceptionelle og ikoniske værker - takket være vores samarbejde med Louisiana, siger Stinna Toft, kunstfaglig chef på Kunsten og fortsætter:

- I kunsthistorien har skumringstidens særlige blanding af lys og mørke siden romantikken dannet baggrund for kunstværker, hvor fantasi og virkelighed blandes sammen og skaber de mest tankevækkende scenarier. I stedet for at vise idyl, dyrkes der her en livsopfattelse, hvor individets splittelse, fremmedgørelse og et irrationelt mørke kan forføre udstillingsgæsten.

Værkerne i udstillingen er nøje udvalgt fra Louisianas ypperlige samling af moderne kunst og samtidskunst. Den er sat i scene som en anelsesfuld rejse ind i mørket via lyset af udstillingsarkitekt Anne Schnettler.

Twilight Zone løber fra 7. september 2019 til 12. januar 2020.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...