
Gittemarie giver dig tip til at leve grønnere
Firstmoveren har netop udgivet en bog om leve bæredygtigt. Få hendes 5 råd til at leve grønnere her:
AALBORG: En håndbog, et opslagsværk eller en livsstilsguide, du kan tage ned fra reolen igen og igen for at få gode fif og tip til, hvordan din hverdag kan blive lidt grønnere. Sådan lyder Gittemarie Johansens egen beskrivelse af sin spritnye bog Bæredygtig badass.
Her på aalborg:nu er vi selvfølgelig voldsomt stolte af vores faste klummeskribents vedholdenhed, når det kommer til at leve efter zero waste-principper - særligt i en tid, hvor der bliver mere og mere fokus på en grøn livsstil.
- Det er svært for mange forbrugere at navigere i alt det her, derfor ville jeg gerne lave noget, som er meget håndgribeligt at gå til, forklarer Gittemarie Johansen og tilføjer, at der findes mange bøger om emnet, men at hovedparten er oversat fra andre sprog og derfor ikke skrevet i en dansk kontekst.
- Samtidig vil jeg jo også gerne provokere lidt, siger hun med latter i stemmen.
Svar på de mest almindelige spørgsmål
Gittemarie Johansen har de senere år været her og der og alle vegne, når det gælder emnet zero waste. Hun er firstmover herhjemme og har blandt andet gået benhårdt efter at mindske mængden af skrald og eliminere engangsplast i hverdagen.
Hun er meget bevidst om, at nogle har det stramt med det, de opfatter som løftede pegefingre, og at debatten om at leve grønt derfor nemt får en skinger undertone.
- Men jeg er slet ikke ude efter at slå nogen i hovedet, omvendt får man bare heller ikke nogen medalje for kun at møde op, siger hun.
I stedet er hun altså gået meget praktisk til værks og har lavet en håndbog, som gerne skal give svar på de mest almindelige spørgsmål, vi kan have.
- Det er en kombination af fakta og fortælling. Historier om, hvordan jeg har løst eller ikke løst et problem. Jeg giver ingen facitlister, for de findes jo ikke, forklarer hun og fortæller i det hele taget gerne om sin egen tvivl.
- Af og til vil man jo støde ind i nogle løsninger, der i sig selv ikke er gode, men bedre end ingenting. Og selv om jeg er langt, så er jeg jo slet ikke i mål. Når man tror, man er nået i mål med noget, så lukker man ned for at blive klogere, lyder det og hun kalder det at leve en zero waste-livsstil for én lang læreproces for hende selv.

Køb brugt eller lån
Og så er der lige det med bogen. Altså papirbogen. For hvordan kan man udgive en fysisk papirbog, når man stiller sig frem og opfordrer til, at vi alle skal forbruge mindre.
- Jeg kan faktisk rigtig godt lide det spørgsmål. For det at producere en fysisk ting er noget, jeg har gjort mig mange tanker om. Jeg har forsøgt at sætte mig ind i at lave et produkt, der skader mindst muligt, valgt papir uden glans og fået lavet en bogryg af naturfibre, og samtidig opfordrer jeg til, at man låner den på biblioteket eller køber den brugt. Det er fint for mig, siger hun og tilføjer:
- Samtidig må man også bare sige, at det er vigtigt at fange de folk, der ikke ser mine videoer på YouTube eller læser e-bøger. Så selv om en fysisk bog ikke er en god løsning, er den bedre end ingenting, lyder det.
Bæredygtig badass - En zero waste livsstilsguide fra forlaget Muusman er ude i boghandler over hele landet.
Gittemaries 5 tip til dig, der vil leve grønnere
👍 Brug sæsonens frugt og grøntsager. Det er mere klimavenligt at lave mad med det, der er i sæson lige nu end bare at gå frem efter en kogebog.
👍 Øv dig i at sige nej til ting. Vi er vokset op i en forbrugerverden, hvor mange køber nyt bare for at gøre det. Husk, at tøj kan bæres flere gange, og hvis telefonen virker, er der ingen grund til at skifte den ud bare fordi, der kommer en ny model.
👍 Lav flere ting fra bunden. Det er gamle dyder, men at f.eks. sylte eller bage er gode værdier, du siden kan give videre.
👍 Lav mad uden kød. Vi har så mange lækre grøntsager at vælge mellem, at vi sagtens kan droppe kødet.
👍 Undgå engangsplast. Drop f.eks. de tynde plastikposer i supermarkederne og kig generelt på ressourceværdien af det, du bruger.