Surdejsbageren satser på den gode smag. Se her, hvor forretningen ligger

AALBORG: Han har allerede masser af lave. Hans surdejsbrød lavet på ældre hvedesorter som kamut, spelt og emmer er populære på torvedagene i Nørresundby og på Frederikstorv. Og de første bagekurser, han har arrangeret, er også udsolgt.

Men fra og med på mandag, 16. december, skruer Henrik Bruse Skougaard yderligere op for arbejdsmængden, når han åbner sit eget bageri under navnet Surdejsbageren.

- Jeg har egentlig bygget et bageri derhjemme, men det er jeg allerede ved at vokse ud af. Samtidig passer det rigtig godt med familiens liv, at jeg bliver selvstændig, så nu skal det være, forklarer han.

Katrine Schousboe
Henrik Bruse Skougaard har tidligere været køkkenchef og kok på en række spisesteder i byen fra Helmuth over Kunsten til Fusion - nu åbner han bageri. Foto: Lasse Sand

Bageri afløser takeaway

Det nye bageri får noget nær byens mest centrale placering.

Surdejsbageren åbner nemlig i stueplan under Aktuel på Budolfi Plads. Lokalet har siden åbningen af madstedet for en lille måned siden fungeret som takeaway for Aktuel, men nu har restauratør Lars Helmuth fået Surdejsbageren ind som samarbejdspartner i stedet.

De to mænd kender da også hinanden ganske godt i forvejen, for den kokkeuddannede Henrik Bruse Skougaard har tidligere været køkkenchef på Helmuth på Boulevarden - foruden en række af byens andre bedre spisesteder.

- Men jeg er blevet meget interesseret i bagning og specielt med surdej, og det er samtidig bedre at kombinere med at have familie, siger han og tilføjer:

- Det er nok nemmere at være kok og gå bagervejen end den anden vej rundt. Jeg er vant til at holde hovedet koldt og have mange bolde i luften, fordi man på en restaurant aldrig ved, hvor mange, der kommer, og hvad de vil have, og så er det jo utroligt meget aftenarbejde.

Katrine Schousboe
Håndværkerne har travlt med at gøre det sidste færdigt i det nye bageri - og på mandag åbner det. Foto: Lasse Sand

Kvalitet over kvantitet

Inden han sprang ud som selvstændig, var han bager på Behag Din Smag. Og selv om han tager ideen om ordenligt bagværk med sig derfra, skal man ikke tro, han kommer til at lave de samme varer.

Hos Surdejsbageren regner han med at møde ind hver morgen ved 5-tiden og begynde at bage, sådan at der er frisk brød til åbningstid kl. 07.

Udover klassiske surdejsbrød lavet på ældre hvedesorter, bliver der boller og rugbrød og et udvalg af kager, som kanelsnegle, snitter og croissanter.

- Og når der ikke er mere, så er der ikke mere. Det kan godt være, at når du kommer sidst på dagen, så vil der være udsolgt, men hos mig hedder det kvalitet over kvantitet, siger han og tilføjer, at så meget som overhovedet muligt være vil lavet på økologiske råvarer.

- Jeg håber derfor også, at jeg meget hurtigt opnår et økologisk sølvmærke til butikken, forklarer han.

Katrine Schousboe
Surdejsbageren på Budolfi Plads er lidt af en drøm, der går i opfyldelse for Henrik Bruse Skougaard. Foto: Lasse Sand

Familien hjælper til

Du kan give bagværket fra Surdejsbageren selskab af forskellige former for kaffe og økologiske lemonader og supplere med blandt andet to slags grød og skyr med forskellige toppings og knas.

- Vi får plads til, at man kan sidde ned og læse avisen og drikke en kop kaffe, som en slags hybrid mellem et bageri og en café, siger han.

Henrik Bruse Skougaard fortsætter med at sælge brød til torvedagene i Aalborg og Nørresundby og levere brød til Butik Gejst i Fynsgade. Men i erkendelse af, at der trods alt er en tidsmæssig begrænsning selv for ham, har han blandt andet ansat både sin nevø og sin mor til at hjælpe.

- Hun synes, det er så hyggeligt at komme til torvedag, så hun skal stå for den del - primært om lørdagen, siger han med smil i stemmen.

Bag ham er en vvs'er ved at sætte rør op, og elektrikeren mangler fortsat at slutte den store, nye ovn til, men allerede fra på fredag forventer den nyslåede bager at være i gang i lokalerne.

- Det her er mit projekt, og jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang.

Katrine Schousboe
Bageriet ligger i stueetagen under det nye madsted Aktuel. Foto: Lasse Sand
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...