Klummeskribent Christine Delmar er ramt af gør-det-selv feberen og har taget YouTube med på råd - men nu er hun kommet i tvivl

KLUMME: Der er travlt i Aalborg.

Befolkningstilvækst og byggeboom. Priserne på boligmarkedet følger lystigt med. Jeg ser derfor flere akkurat som mig selv, der begiver sig ud i renoveringsprojekter af betydelig karakter. Ikke den klassiske håndværker renovering, men medbyggeri.

Det er som om, at der ikke længere eksisterer samme barrierer mod at begive sig ud i gør-det-selv projekter. Også de helt store af dem, så som at bygge hus. Der bliver flere og flere folk, som står med mørtel og fugepind i hånden, klar til at mure deres egne badeværelser. Håndværk er erstattet af håndlavet, og nu om dage kan vi det hele selv... Vi er lærlingen, og YouTube er vores mester. Teknologien har gjort, at adgangen til information om byggeprocesser er langt mere tilgængelig, hvilket har åbnet for en række muligheder, og givet os mere mod på at gå i gang med arbejdet selv. Og hurra for at berøringsangsten er indskrænket.

Gør-det-selv konceptet muliggør projekter, som af økonomiske årsager måske ellers ikke var mulige. Vi vil ikke længere undvære noget, og forbrugerismen har forført os, så vi kaster os ud i langt flere og større projekter i hjemmet; i stedet for at spare op til udgiften. Selvfølgelig er der stadig arbejde i garagen, haven, udestuen mm., hvor det gode håndværk ikke i lige så høj grad er nødvendigt eller påkrævet.

Masseproduktionen er også sat lidt i skammekrogen for tiden, og det er en kvalitet, når vi kan spotte de ikke-perfekte detaljer. Nuvel, det ukurante kan jo også bidrage til at levere charmen, personligheden og karakteren til hjemmet.

Boligen i dag er dog blevet mere teknisk og kompliceret, og trods bedre information – så går vi altså ikke fra grøn til Flemming Leth over natten, så det kan koste på kvaliteten. Det er vel ikke uden grund, at håndværkere er under uddannelse i 3-4 år…..

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om der opstår en bølge af byggeskader og lange tilstandsrapporter. Regningen eftersendes, fordi vi nu også giver os i kast med de helt store byggeprojekter. Vi skal have det hele, men til ingen penge.

Midt i egen byggeproces, erkender jeg, at der er begrænsninger, og jeg håber, at respekten for det gode håndværk, kvalitet og dygtiggørelsen vil råde. Lad os kridte stregen igen mellem håndværk og hjemmelavet. Det er øvelsen, der gør mester. Ikke YouTube.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...