Lars Jeppesen, der ejede den ikoniske isbryder i perioden 2004 til 2008, græmmes over skibets aktuelle forfald, og han slår nu til lyd for, at Elbjørn overtages af en bevaringsfond, der får til opgave at bevare og udvikle båden

AALBORG: - Gør noget godt med hjertet for Elbjørn og tænk ikke kun med tegnebogen...

Den velmenende og dybtfølte opfordring kommer fra Lars Jeppesen (47), Aalborg, der i dag sidder som tilskuer på sidelinjen og græmmes over den skæbne og behandling, som den gamle og ikoniske isbryder Elbjørn nu udsættes for.

Ejerselskabet bag Elbjørn er taget under konkursbehandling, og skibet har således i en rum tid ligget øde og forladt hen ved kajen i Aalborg Havn med bl.a. den konsekvens, at forfaldet nu har et godt og solidt greb i skibet.

Lars Jeppesen har selv haft et særdeles tæt forhold til Elbjørn forstået på den måde, at han købte isbryderen i 2004 med restaurationsvirksomhed for øje.

Skibet blev efterfølgende sat i stand og indrettet med restaurant, og Lars Jeppesen drev sin restaurant i perioden fra 2005 til 2008.

Der står dog ikke længere restauratør på hans visitkort, og han beskæftiger sig i dag med idéudvikling og events- og kreativitetsarrangementer.

Torben O. Andersen
Lars Jeppesen mener, at det er på tide at tænke ud af boksen med hensyn til Elbjørns muligheder og udnyttelse, og han appellerer nu til alle gode kræfter om at komme ind i kampen. Arkivfoto: Peter Broen

Lars Jeppesen siger til aalborg:nu, at det efter hans opfattelse er på tide at tænke ud af boksen med hensyn til Elbjørns videre skæbne - læs: muligheder og udnyttelse.

- Isbryderen Elbjørn er kort og godt et stort og vægtigt kapitel i den maritime Danmarkshistorie, og skibet er i bund og grund en fælles kulturarv, der bør værnes om med alle mulige midler.

- Jeg kunne f.eks. forestille mig, at ejerskabet af Elbjørn blev overtaget af en bevaringsfond, der får til opgave at bevare og udvikle båden, siger Lars Jeppesen og pointerer, at Elbjørn rummer et enormt potentiale til at blive et folkeligt fyrtårnsprojekt for hele Aalborg.

Torben O. Andersen
Elbjørn har i flere omgange været anvendt til restaurationsvirksomhed, og selv om skibet er i forfald, så er det dog alligevel ikke for sent at finde andre anvendelsesmuligheder for den gamle isbryder. Arkivfoto: Torben O. Andersen

Lars Jeppesen:

- Det er hårdt at være vidne til Elbjørns forfald, og jeg tror, at der er mange andre, der har det på samme måde.

- Det burde derfor være muligt at pulje gode kræfter på både lokalt og nationalt plan og på den måde gå sammen om at få skabt et holdbart eksistensgrundlag for Elbjørn, mener han.

Den forhenværende skibsejer peger på en række anvendelsesmuligheder, og her er blot nogle få eksempler fra hans idé- og forslagskasse, der med lethed kan kombineres på kryds og tværs: udstillingslokaler, turistkontor, offentlig og privat kontorvirksomhed, bibliotek, galleri, studierum, læsesal, museum, arbejdende værksteder, café osv. osv.

- Det gør mig ondt i hjertet, når jeg ser på Elbjørns aktuelle forfald. Jeg synes, at skibet er blevet direkte mishandlet på det skammeligste, og det fortjener en bedre skæbne fremadrettet, understreger Lars Jeppesen og tilføjer, at Elbjørn kan blive et fantastisk og helt unikt aktiv for ikke blot Aalborg Havn men hele Aalborg.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...