Folk er blevet mere klimabevidste, men der er stadig et sted, hvor det halter, mener vores klummeskribent Niels Skovmand

KLUMME: Vi vil allesammen gerne kæmpe for miljøet, men der er noget, der stinker

Vi elsker vores fine klode. Vi er allesammen opmærksomme på, at vi skal genbruge så meget som muligt. Dette for at skåne miljøet. Der er fornyeligt blevet afholdt klimademonstrationer, for vi skal handle nu, i morgen er det for sent.

Det er vi alle meget bevidste om, og derfor taler vi rigtig meget om mikroplast og kødfrie dage. Noget, vi til gengæld ikke taler om, er vores store glæde med at handle i Kina.

Vi er vilde med billige varer, og at der går op til flere uger, før vi modtager dem, betyder intet, når man kan købe et par bukser til 35 kroner eller trådløse høretelefoner til 96 kroner. Man kan selvfølgelig være lidt uheldig med kvaliteten, men hvad betyder det, når det er så billigt.

Det kan tænkes, at elektronikken ikke lever op til de kvalitetskrav, der er i Europa og nå ja, måske er der en øget brandfare, men det er jo altså billigt.

Hvad med tøjet? Er det produceret på en bæredygtig måde og med garanti for ordentlige forhold for dem, som laver det? Det ved vi jo ikke engang med det tøj, vi køber herhjemme, og så er det jo billigere. Meget billigere.

Vi skal skære ned på emballagespildet i supermarkederne. Alt behøver jo ikke blive emballeret i plastik, det ved vi jo allesammen er skidt. Hvordan kan vi så forsvare, at et plastikhylster til vores fuglebur til 7 kroner, skal pakkes særskilt ind?

Fælles fragt er godt for miljøet, og jo flere nærlokale produkter vi køber, jo kortere skal det fragtes. Jo, jo det kan godt være, men nu sparer jeg jo altså mange penge på, at min ulovlige jagtkniv til 20 kroner bliver sendt i en pakke for sig selv og bliver fragtet med fly fra den anden side af kloden.

Ja, vi er vilde med e-handel fra Kina. Ifølge DR er antallet af pakker sendt fra Kina til Danmark tredoblet på bare tre år, og det betyder, at der er blevet sendt omkring 15,6 millioner pakker til Danmark alene i 2019.

Hvordan vores kærlighed til billige varer påvirker CO2 regnskabet og den danske detailhandel, det ved jeg ikke?

Men hvad betyder det egentlig, hvis man kan købe en fitnesstracker til 40 kroner eller en hårelastik med kunstigt hår til 7 kroner. Vi er jo trods alt nordjyder. God påske.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...