Zerowaste-blogger Gittemary viser dig hvordan

AALBORG: Gittemarie Uggerhøj Johansen har siden 2015 levet et næsten affaldsfrit liv, og nu lever hun af at inspirere andre til at gå samme vej igennem sin blog, sociale medier og ved at holde foredrag.

Hun er ny klummeskribent her på aalborg:nu, og så har hun også snart en bog på vej, så interessen er ikke til at tage fejl af. Tusindvis af mennesker verden over læser nemlig med, når Gittemarie Uggerhøj Johansen lægger et nyt blogindlæg op på www.gittemary.com. Vi har mødt den 25-årige grønne blogger, og her kan du læse hendes fem bedste råd til en mere klimavenlig juletid.

Pauline Vink
Gittemarie Uggerhøj Johansen er uddannet cand.mag. i engelsk og kulturforståelse, men i dag lever hun primært af at holde foredrag og workshops om sit affaldsfrie liv. Foto: Peter Broen

Alternativ indpakning

Ifølge affaldsselskabet AffaldPlus bliver der hvert år brugt 825 ton julepapir om året i Danmark, og det er sjældent, at det kan genanvendes.

- Den hyggelige tradition bliver hurtigt meget ressourcetung, men man kan faktisk sagtens pakke gaver ind, uden at det skal koste planeten en masse, fortæller Gittemarie Uggerhøj Johansen.

Hun foreslår derfor, at man i stedet for gavepapir og gavebånd kan bruge stof og andre genbrugsvenlige eller naturlige materialer.

- Jeg bruger alt fra viskestykker til lærredsposer, når jeg skal pakke en gave ind. Top den med noget bånd i hør og en grangren, det er mindst lige så flot og meget grønnere, fortsætter hun.

Gaven

Gittemarie Uggerhøj Johansen syntes, at vi skal droppe det nyeste og slå bremsen i i gaveræset.

- Vi glemmer i al hyggen, hvad julen egentlig handler om, og vi ender ofte med et komisk stort bjerg af gaver sidst på aftenen den 24. december.

Hun opfordrer til, at man tænker grundigt over, hvad man giver og ligeledes, hvad man ønsker sig, for måske har du i virkelighed ikke brug for nummer tre Kay Bojesen abe, når det kommer til stykket.

Pauline Vink
Du kan spare mange kilo CO2 ved at bruge planteprodukter i stedet for mælk, æg og kød, fortæller Gittemarie Uggerhøj Johansen. Foto: Peter Broen

Maden

Bare tanken om at lave om på den traditionsrige julemenu kan være næsten angstprovokerende for mange danskere, men det er faktisk et af de steder, der kan gøre en rigtig stor forskel.

- En af de grønneste ting, man kan gøre, er at skifte animalske produkter ud med plantebaserede alternativer, fortæller Gittemarie Uggerhøj Johansen.

- Når jeg laver risalamande til familien, så er det er på risdrik og soyafløde. Ingen kan smage forskel, og mange af de plantebaserede alternativer kan købes i samme supermarked som de almindelige fødevarer, fortsætter hun.

Undgå glimmer

Glitter, glimmer og ting, der skinner, er ofte lavet af plastik. Løs glimmer er særligt belastende for miljøet, da de små plasticstykker havner alle mulige steder, hvor de ikke hører hjemme.

- Glimmeret lander ikke kun i sofaen, på tæppet og på undersiden af sokkerne, men også i vores vand, i vores natur og i vores og dyrenes maver, siger Gittemarie Uggerhøj Johansen.

- Mikroplast er et stort problem, og glimmer bidrager voldsomt til det problem, så det er et rigtig godt sted at gøre en indsats.

Pauline Vink
Gittemary har omkring 40.000 følgere på Instagram og 45.000 på Youtube. Foto: Peter Broen

Den grimme julesweater

De grimme julesweatre med sjove motiver er de seneste par år blevet uhyre populære. De kan tilmed erhverves for en ganske beskeden pris, så derfor er mange røget med på bølgen.

- Der er et stort problem med de her tøjvarer, som de fleste måske ikke er klar over, fortæller Gittemarie Uggerhøj Johansen.

Julesweatrene produceres nemlig ofte som ”fast fashion” i såkaldte sweatshops, hvor underbetalte arbejdere er den bærende arbejdskraft. Derudover kræver produktionen både enorme mængder materiale og vand, og der tilsættes mange kemikalier, som ikke filtreres, inden de skylles ud i floder og oceaner.

- Hvor mange gange er det nu, vi kommer til at bruge sådan en sweater? Det kan vist tælles på én hånd, spørger Gittemarie Uggerhøj Johansen.

- Gå i stedet old school, hvis du skal have en sjov grim sweater og find den i genbrug eller sy dekorationer på en sweater, du allerede ejer, foreslår Gittemarie Uggerhøj Johansen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...