Gunnar B. Knudsen har blandt andre Tivoli og København og Legoland i Billund som sine faste kunder og laver det hidtil største fyrværkeri i Danmark nogensinde - i Aalborg. Foto: Holstebro Pressen
Livet her

Gunnar er fyrværkerimester til Tall Ships: - Det bliver mit mest sublime fyrværkeri nogensinde

Danmarks mest erfarne fyrværker laver sit hovedværk til Tall Ships Races

22. juni 2022 kl. 20:03

AALBORG: Da han fik opgaven for snart et halvt år siden, var der frie hænder. Det skulle bare være større end sidst og mere spektakulært end sidst.

Og det skal det nok blive, fortæller Gunnar B. Knudsen, der har brugt det meste af 2022 på netop dette ene fyrværkeri-show, der skal udgøre afslutningen på festlighederne til Tall Ships Races.

- Visuelt og designmæssigt bliver udtrykket denne gang meget anderledes end sidst. Det er klart det største fyrværkeri, jeg nogensinde har lavet, siger fyrværkeren fra Højen & Magic Fyrværkeri ApS, der har base i Holstebro og altså allerede har brugt utallige timer på at færdiggøre det, han kalder sit hovedværk - det hidtil største fyrværkeri i Danmark.

Kæmpe bomber

Billederne her er fra det hidtil største fyrværkeri i Aalborg i 2019. Foto: Michael Bo Rasmussen

Blandt andet bliver bomberne en del større end sidst, hvor de "kun" var på seks tommer. Denne gang er de på op til otte tommer, og det er altså mere end en fordobling, når man taler rumfang i en kugle. De større bomber giver ikke blot mere sprængkraft, de giver mulighed for mere komplicerede designs - og så kommer de højere op i luften.

- Det bliver nogle bomber, der er en del større end sidste gang. Den ekstra størrelse gør, at fyrværkeriet kommer højere op, men det vil også føles kraftigere uden dog at blive ubehageligt. Største forskel er også, at vi kan lave mere komplekse sprængninger med avancerede farveskift og specialeffekter, der kræver mere fysisk plads, før de skydes af. Så vi ender med at få større fyrværkeriblomster, der vil se helt fantastiske ud og ulig noget, vi har set før i Danmark, siger Gunnar B. Knudsen.

Med et endnu større fyrværkeri bliver logistikken også større. Sidst var det blot en enkelt lastbil og tre varevogne, der leverede fyrværkeriet. Denne gang er der to hele lastvognstog og fire varevogne. Mandskabet er også gået op fra 18 til 26 fyrværkere - de fleste freelance, der skal holde styr på alt under affyringen sammen med bossen. For intet må gå galt under danmarkshistoriens største og sandsynligvis dyreste fyrværkeri.

Knald eller fald

Foto: Hans Ravn

- Man har jo kun et skud i bøssen, og det er altså ikke venstrehåndsarbejde, hvor jeg samler krudt sammen en uge før. Der er et hav af detaljer at holde styr på, så derfor begyndte jeg allerede for et halvt år siden på forberedelserne, for det er et fuldtidsarbejde, det her, siger Gunnar B. Knudsen.

- Jeg er egentlig ikke specielt nervøs for, om noget kan gå galt. Men vejret er en ukendt faktor for, hvordan det går. Regn er ikke det største problem, det er snarere vinden, der kan være så stærk, at det bliver uforsvarligt at affyre fyrværkeri, siger fyrværkeren, der giver optimale vejrforhold en 95 procents sandsynlighed.

Eigild igen

Foto: Hans Ravn

Fyrværkeriet er dog kun blevet til noget takket være erhvervsmanden Eigild Christensen, der også i 2019 var garant for fyrværkeriet:

- Det var fantastisk at få lov til at invitere Aalborg, Nordjylland og gæsterne fra det øvrige Danmark og udland på en uforglemmelig totaloplevelse i 2019, hvor fyrværkeriet stod utroligt smukt med de flotte sejlskibe som kulisse, Eigild Christensen tidligere fortalt til Aalborgnu og tilføjer:

- Da muligheden bød sig for at gentage succesen, var det ikke svært at træffe valget. Selvfølgelig skal vi have et fyrværkeri i verdensklasse i 2022, og det skal ikke stå i skyggen af tidligere års fyrværkeri.

Der skal rigtig meget krudt til fyrværkeriet. Sidste gang blev der brugt 2500 kilo. Denne gang bliver det endnu mere. Foto: Holstebro Pressen

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen er også begejstret for udsigten til endnu et overdådigt syn på Aalborgs skyline, har han tidligere fortalt:

- Fyrværkeriet i 2019 var en virkelig stor oplevelse for mig. Det tror jeg, det var, for alle der så det. Jeg er taknemmelig for, at Eigild Christensen endnu én gang vil sørge for, at vi til næste år kan få et fyrværkeri, som igen vil flytte grænserne for det mulige og efterlade varige spor i publikums sommerminder fra Aalborg, forklarer han.

Arrangørerne forventer at tiltrække 700.000 gæster i dagene 4. til 7. august, hvor Aalborgs værtskab finder sted.

Og fyrværkeriet kan altså opleves lørdag den 6. august fra klokken 23.15 og 25 minutter frem.

Sidste gang, der var Tall Ships Races havde vi fotografer over det hele. Her kan du finde masser af billeder og video, så du kan begynde at glæde dig til noget, der bliver endnu større og endnu vildere.

Annonceret indhold

Nyeste