Livet her

Har du grønne fingre? Byhaver i Karolinelund hitter

Flere end 100 står på venteliste til at få en plantekasse i parken - men forening vil gerne have endnu flere med

15. april 2019 kl. 10:05

AALBORG: I takt med, at lyset vender tilbage, solen varmer og det grønne pibler op, så vokser interessen for at få jord under neglene.

I byhaverne i Karolinelund har de omkring 80 "havenitter" netop taget hul på en ny sæson med grøntsager, planter og prydbuske.

- Udover at få dækket behovet for at dyrke noget, så har vi et fantastisk fællesskab. Haverne handler lige så meget om det sociale, som det handler om planter, fortæller Helle Dahm, der er medlem af bestyrelsen for Aalborg Byhave Karolinelund.

Helle Dahm og hendes sønner bor i lejlighed, men kasserne giver dem stadig mulighed for at have f.eks. jordbær. Foto: Lasse Sand

De omkring 80 haver eller kasser, om man vil, er lige så mangfoldige, som de mennesker, der passer dem. Nogle af bedene bliver hen over sommeren fyldt med grøntsager og bær, mens andre blomstrer i alverdens farver. Fælles er dog, at der de senere år er strammet mere op på, hvordan haverne skal tage sig ud. Det er slut med at lade dem ligge ubrugte hen, ligesom der skal være klippet græs og ordnet kanter. Det skal se ordentligt ud, når haverne ligger i det offentlige rum.

- Det er meget forskelligt, hvor store haverne er, og hvordan de ser ud. Reglerne er, at man ikke må bygge ud, men gerne op. Det giver nogle meget kreative haver, hvor der er lavet mange sjove afskygninger af drivhuse, siger hun.

Haverne er næsten lige så mangfoldige, som de, der har dem - jordbær er dog en populær plante. Foto: Lasse Sand

- Vil du have en rabarber?

Helle Dahm bor i lejlighed og har haft en have i dyrkningsfællesskabet i to år.

- Det var virkelig skønt at opleve, hvordan jeg blev taget imod. Man får en havenabo, som spørger til, hvad man planlægger at dyrke, og hvordan man vil gøre det, og så lyder det jo " vil du have en rabarber", fortæller hun, som egentlig ikke lige havde tænkt i rabarber, men alligevel blev glad for tilbuddet.

Havenitterne, som Helle Dahm betegner dem, er et bredt udsnit af borgere i Aalborg. Fraskilte i lejligheder, førtidspensionister, masser af studerende og senest også en dagplejemor. Det eneste krav, der er for at blive havelejer, er, at man bor i Aalborg Kommune, og så koster det i øvrigt 100 kroner per sæson at være med.

- Alle haver er afsat, og vi har en lang venteliste, men vi vil alligevel gerne have flere til at interesse sig for os, siger hun og tilføjer, at udskiftningen i haverne nemlig er stor.

En del af forklaringen er, at mange brugere er studerende, som flytter fra byen og dermed også haverne. Det giver plads til nye grønne fingre i foreningen hvert år.

Havenitterne er en skønsom blanding af unge og lidt ældre. Foto: Lasse Sand

I løbet af dyrkningssæsonen mødes man til fælles arbejdsdage, hvor man hygger med kaffe og kage. Den første i år har man allerede holdt, da der blev åbnet for vandforsyningen, og i slutningen af april kommer så den næste. Det er en god måde at møde nogle af de andre på, og erfaringsudveksle, synes Helle Dahm, som generelt oplever en meget stor interesse for, hvad det er, der mon foregår i Karolinelund.

- På trods af, at det er seks år siden, man oprettede de første haver i Karolinelund, er der forbavsende mange, der ikke kender til muligheden. Men mange er gode til at komme og spørge. For eksempel var der en mand, der kom og spurgte mig om ikke jeg kunne ringe, når mine gulerødder var klar til høst, for så ville han gerne købe et bundt, siger hun.

Man kan læse mere om haverne på karolinelundbyhave.dk

Flere gange om året er der fælles arbejdsdage, hvor man mødes og ordner haverne. Foto: Lasse Sand
Annonceret indhold

Nyeste