Aalborg har stort besøg i dag - i form af en af verdens største yachts. Foto: Lars Pauli
Livet her

Har du set den? En af verdens største yachts ligger ved Honnørkajen

Amerikansk-russisk oliemilliardær er på besøg i byen i disse dage. Se billederne af det vilde skib her:

25. juni 2019 kl. 12:50

AALBORG: Ingen kan være i tvivl, når man har set den. Med en større sejlbåd på toppen og et aktivitetscenter med blandt andet svømmepøl og jetski ombord er det en af verdens allerstørste privatejede yachts, der her til morgen, tirsdag, er lagt til ved Honnørkajen.

- Vi står klar med bykort og brochurer, men indtil videre er døren dernede altså lukket, siger cruise manager i VisitAalborg Lars Bech med smil i stemmen.

Yachten, Le Grand Bleu, er angiveligt ejet af den russisk-amerikanske oliemilliardær Eugene Shvidler, og VisitAalborg er helt bekendt med, at det enorme skib ville komme til byen.

- Det er ingen tilfældighed, at den er her. Vi gør mange ting, når vi markedsfører Aalborg på det maritime område, og vi har de senere år forsøgt at operere lidt på det, man kan kalde for superyacht-området, fortæller han og tilføjer, at en anden enorm yacht, Jamaica Bay, også tidligere har besøgt byen.

Yachten kom fra København tirsdag morgen og forventes kun at blive en dag. Foto: Lars Pauli

Et specielt syn i Aalborg

De store både og deres hovedrige ejere lever generelt tilbagetrukket, og derfor er det ikke mange informationer, som Lars Bech har om, hvad skibet laver i Aalborg, udover at ejeren angiveligt er ombord og vil besøge byen.

- Le Grand Bleu lå i København til i aftes, og vi vidste godt, at den kom, og det er da et ganske specielt syn her i byen. Vi har aldrig haft så stort et privatejet skib før, fastslår han og tilføjer, at det umiddelbart er planen, at yachten skal videre i aften.

Le Grand Bleu er noget af et udstyrsstykke. Den har blandt andet en mindre svømmebassin ombord og selvfølgelig også en sejlbåd. Foto: Lars Pauli

- Men det er impulsive typer, vi har med at gøre, og hvem ved, om de ender med at blive et par dage ekstra, hvis de lige falder over noget, de synes, er interessant i byen.

Lars Bech vurderer, at der udover ejeren - og muligvis også et par venner - er en besætning på 20-30 mand ombord.

Det er i øvrigt lidt held i uheld, at Le Grand Bleu overhovedet har kunnet få plads ved kajen. Ifølge Lars Bech skulle et krydstogtskib med 100 personer ombord have anløbet havnen, men det ligger underdrejet i Oslo.

Den store båd er noget af et specielt syn i Aalborg, som straks trækker nysgerrige blikke. Foto: Lars Pauli

Tabt i væddemål

Med sine 113 meter er Le Grand Bleu som sagt en af verdens største yachts, og lige så stor den er, lige så kulørt er dens historie.

Skibet er ifølge Wikipedia bygget i Tyskland og blev søsat i 2000. Det har tidligere været ejet af den russiske oligark Roman Abramovich - ham med Chelsea FC - som gav det en større make over og blandt andet satte et fem meter lang svømmebassin på toppen.

Abramovich tabte dog det mange hundrede millioner kroner dyre skib i et væddemål til sin ven - og skibets nuværende ejer - Eugene Shvidler.

Det vides ikke nøjagtigt, hvor mange, der er ombord på Le Grand Bleu, cruise manager i VisitAalborg Lars Bech vurderer dog, at alene besætningen er på 20-30 mand. Foto: Lars Pauli

- Jeg kan egentlig ikke lade være med at tænke på, hvad de mon spillede om bagefter, ler Lars Bech.

Le Grand Bleu bliver på hjemmesiden superyachtfan.com vurderet til at være omkring 150 mio. dollars værd - omsat i kroner er det en lille milliard.

Hvad det tabte væddemål har betydet for de to milliardærers venskab, melder historien intet om. Abramovich ejer dog også et andet superskib, nemlig yachten Eclipse, som i øvrigt gæstede Frederikshavn i 2009.

Skibet fylder godt op ved havnefronten. Foto: Lars Pauli
Den store yacht er ejet af den russisk-amerikanske oliemilliardær Eugene Shvidler. Foto: Lars Pauli
Annonceret indhold

Nyeste