Sådan ser sankthansbålet ud i Fjordbyen - en gigantisk krabbe af gamle byggematerialer. Foto: Christian Steen Møller
Det sker

Har du set den? Kæmpekrabbe klar til afbrænding

Sankthansbål lavet som monster på vej op ad Limfjordens dyb

22. juni 2022 kl. 18:33

AALBORG: En kæmpestor krabbe har i et par dage kunnet ses ved vandkanten i Fjordbyen, som om den netop er kravlet op ad vandet. Krabben er dog ikke af kød og blod, men er skabt af gamle byggematerialer, og skal du nå at se den, skal du skynde dig.

Krabben er nemlig et sankthansbål, som bliver futtet af i morgen aften.

- For et par år siden stoppede vi med at brænde hekse af til sankthans, og det resulterede i, at vi sidste år lavede en stor trold som en del af vores bål, fortæller Christian Steen Møller, der har bygget krabben sammen med Mikkel Munk Iversen.

- For et par uger siden holdt vi vores årlige grøn dag, hvor hele Fjordbyen hjælpes ad med at sortere og afskaffe storskrald, som for eksempel gamle byggematerialer. Det gav os en masse materialer til årets sankthans-skulptur. At det blev en krabbe i år kom nok til os, fordi vi er så tæt på fjorden, og vi tænkte det kunne være sjovt, hvis skulpturen så ud som om den er på vej op af vandet, siger Christian Steen Møller.

- Inden vi byggede, fandt vi en krabbe i fjorden for at få inspiration fra en rigtig Fjordby-krabbe. Efter det nød vi bare at bygge uden at have en tegning og bruge vaterpas, siger han.

Christian Steen Møller har studeret Art & Technology, mens Mikkel Munk Iversen er teatertekniker, så de har begge erfaring med at bygge lidt af hvert.

- Vi havde aftalt, at vi skulle mødes lørdag, hvis vejret var godt, og da vi først havde fået idéen til krabben, tog det ene bræt det andet, og så gik det hurtigt, siger Mikkel Munk Iversen og fortæller, at hele projektet ikke tog mere end fire-fem timer.

- Vi gik og hyggede os med det, og vi glemte helt at spise frokost. Sådan er det jo, når man bliver bidt af noget, siger han.

Mikkel Munk Iversen (med bøllehatten) og Christian Steen Møller (med krøller) brugte fire-fem timer på at bygge krabben. Foto: Jens Munk Clemmensen

De to kunstnere vil naturligvis selv være til stede for at se deres kunstværk gå op i røg i morgen aften.

- Vi skal helt sikkert se krabben gå op i flammer, for det er jo det, der er formålet med, at vi har bygget den. Jeg tror, det bliver en fantastisk aften i Fjordbyen, siger Christian Steen Møller.

Også Mikkel Munk Iversen er klar til afbrændingen.

- Ja, jeg regner da med, at hvis ikke det er mig selv, der tænder bålet, så står jeg i hvert fald meget tæt på, når det bliver tændt. Vi snakker allerede om, hvad vi skal bygge til næste sankthans, og så vi er jo nødt til at brænde krabben af for at få pladsen fri, siger han

Begge kunstnere undertreger, at alle er velkomne til arrangementet i Fjordbyen. Bålet - eller Fjordby-krabben - tændes klokken 19.30, og båltalen holdes en halv time forinden af Peter Larsen.

Annonceret indhold

Nyeste