Miel Krutzmann og Telmo Pieper har de seneste dage arbejdet på at få det store maleri færdigt. Foto: Torben Hansen
Livet her

Har du set det? Hollandsk street art-duo er tilbage i Aalborg

Telmo Miel laver kæmpe dobbeltværk på Klostermarksskolen

09. august 2021 kl. 16:52

AALBORG: Hvis du cykler eller kører bare lidt rundt i byen, er det svært ikke at bemærke den liggende kvinde på gavlen af Gabriels tidligere bygninger på Hjulmagervej.

Nu er kunstnerne bag det farverige værk, som du kan spotte fra Østre Allé, tilbage i byen for at lave et mindst lige så stort og specielt værk.

Over de seneste dage har den hollandske duo Telmo Miel nemlig udsmykket Klostermarksskolens helt nye, store tilbygning. Og man skal ikke kigge på værket på Annebergvej længe for at se, at det er noget helt andet, som Miel Krutzmann og Telmo Pieper har haft travlt med denne gang - og så alligevel med rigtig mange genkendelige træk.

- Vi har nogle ting, vi næsten altid har med i vores værker. Vi laver næsten altid portrætter, har tit fokus på arme, og så kan vi godt lide at male tøj eller stof, fordi det giver mulighed for at skabe noget bevægelse i værket, fortæller Miel Krutzmann, mens duoen holder en pause på mobilliften, hvor de højt hævet over gaden er ved at færdiggøre de sidste væsentlige detaljer på maleriet på endegavlen.

LÆS OGSÅ: Street art-duo sætter farver på Gabriel

Kunstnerne er netop nu i gang med de sidste detaljer på det nye maleri, så det er helt færdigt til skolestart. Foto: Torben Hansen

Hvor børn bliver klogere

Egentlig var det tanken, at maleriet, som er lavet med både pensel og spraydåser, kun skulle fylde gavlen, men da de to fik set nærmere på bygningen, var de ikke i tvivl om, at værket skulle have overløb rundt om hjørnet til endnu et lille stykke mur.

- Det var helt oplagt, for når man kommer fra den ene side leder det lille ekstra hjørne beskueren ind i værket, forklarer Miel Krutzmann.

Ellers har duoen denne gang arbejdet ud fra en relativ stram plan og skolens ønsker. De har længe, inden bygningerne overhovedet var færdige, sendt detaljerede forslag og skitser af sted, og skolen har så nikket ja til det projekt, der nu er så godt som færdigt.

- Vi har selvfølgelig taget udgangspunkt i, at det er en skole og et sted, hvor børn skal blive klogere. Derfor har vi tydelige symboler med på det, forklarer Miel Krutzmann.

Værket er centreret omkring en pigeskikkelse, der holder en stak lukkede bøger på sit hoved. Ovenpå sidder en ugle og kigger ud. På den lille del af værket rundt om hjørnet er der endnu en flok bøger og en ugle.

- Bøgerne på hovedet er lukkede for at symbolisere, at hun allerede har lært noget, mens de andre bøger er åbne, og uglen venter på hende for at vise, at hun stadig har endnu mere at lære, lyder det.

Værket har af samme grund fået navnet Growing Wiser - for det er det, kunstnerne håber vil ske.

Det er anden gang, at Miel Krutzmann (t.v.) og Telmo Pieper udsmykker en af byens store gavle. Foto: Torben Hansen

Tilbage i Aalborg

Telmo Miel er kendt for deres evne til at få liv og dybde i deres værker. De betegner selv deres stil som "realisme - men med en urealistisk farveskala". De vælger ofte farver, der er lidt udtonede for at kunne lave bedre kontraster i skyggerne.

De to kunstnere er begge uddannet på kunstakademiet Willem de Kooning i Rotterdam og arbejdet sammen i 15 år; de seneste knap 10 år som duoen Telmo Miel, hvor de indtil videre har lavet over 100 store gavl- og vægmalerier over det meste af verden og har skabt sig en position som et af street art-kulturens store navne.

- I det her år er det ikke blevet til så meget rejsen på grund af corona. Mange af de ting, vi har været booket til, er blevet udsat eller aflyst, men det bliver forhåbentlig snart hverdag igen, siger Telmo Pieper.

Duoen arbejder både med spraydåser og pensler - de har været i gang med værket siden i torsdags. Foto: Torben Hansen

Selv om de er vant til at rejse over hele verden, er de glade for at være tilbage i Aalborg, som de synes, de har et godt indblik i.

- Det er meget nemmere for os at koncentrere os om vores arbejde, når vi ved, hvor vi er. Ofte, når vi rejser rundt, kender vi ikke dem, der har booket os, eller ved noget om stedet, og det kan godt være lidt stressende, forklarer han.

Og det er langt fra sidste gang, at de to kommer her i byen. De er allerede booket til en soloudstilling på Kirk Gallery, som også er primus motor i gavlmaleriet på Klostermarksskolen som led i galleriets efterhånden mangeårige projekt Out in the Open. Til marts næste år udstiller de derfor hver især en serie oliemalerier på galleriet i Danmarksgade.

- Når det er på lærred, arbejder vi altid hver for sig. Men mange vil nok slet ikke kunne se forskel på det, vi laver individuelt og det, vi laver som duo. Vi arbejder meget identisk og har langt hen ad vejen også samme udtryk, siger Miel Krutzmann.

Det nye gavlmaleri, som kan ses på Annebergvej, bliver helt færdigt i løbet af i morgen, tirsdag 10. august.

De seneste dage er gået med at finpudse detaljer - her pigens hår. Det er nemlig de sidste strøg, der for alvor giver den rette dybde og liv i værket. Foto: Torben Hansen
Når man står tæt på værket hele tiden, kan det være svært at få de rette dimensioner. Og mens nogle kunstnere deler muren op i felter, når de tegner værkerne op, så har Telmo Miel udviklet deres egen teknik. De laver en lang række "gopler" eller figurer på muren, som de tager et mobilbillede af. Det kan de så lægge oven på deres skitse og på den måde bruge pejle, hvor de så at sige er på muren. Foto: Lene Kirk
Annonceret indhold

Nyeste