Miel Krutzmann (t.v.) og Telmo Pieper har lavet omkring 100 mur- og gavlmalerier verden over - og nu også i Aalborg. Foto: Lasse Sand
Livet her

Har du set det? Street art-duo sætter farver på Gabriel

Hollandske Telmo Miel opfordrer til at tage en pause, men de har ikke selv haft mange de seneste dage

26. april 2019 kl. 18:15
Opdateret kl. 01:01

AALBORG: Næste gang, du kører ad Østre Allé, så kast et ekstra blik ned på Gabriel.

Den ellers hvide endegavl på virksomheden på Hjulmagervej er nemlig de seneste dage blevet forvandlet til et kulørt, let drømmende univers med en kvinde i centrum. Kvinden ligger omgivet af masser af stof, som en hilsen til den kendte fabrik.

- Vi havde fået en masse informationer om stedet på forhånd, så vi kunne lave en skitse, fortæller Miel Krutzmann, der er den ene halvdel af den hollandske street art-duo Telmo Miel.

Sammen med sin makker Telmo Pieper har han været i Aalborg det meste af ugen for at sætte farver på muren som led i den femte udgave af Kirk Gallerys galvmaleriprojekt "Out in the Open". Duoen er - sammen med den ligeledes hollandske kunstner Joram Roukes - det første af de mange internationale navne, der kommer til byen for at udsmykke mure og gavle i år.

På forhånd havde duoen fået informationer om Gabriel og stedet - derfor ligger kvinden selvfølgelig omgivet af stof. Foto: Lasse Sand

Duo af forskellighed

De to mænd er begge uddannet på Art Acedemy i Rotterdam og har arbejdet sammen siden 2006. Indtil videre er det blevet til omkring 100 enorme gavl- og vægmalerier over det meste af verden.

- Vi mangler vist bare Afrika og Japan, lyder der med et skævt smil fra Miel Krutzmann, som dog bliver afbrudt af Telmo Pieper, som konstaterer, at han skam har arbejdet i Japan.

- Nå, jamen, så vil vi også gerne til Canada, konstaterer Krutzmann.

Duoen lægger ikke skjul på, de er travle. De er eftertragtede med deres farverige malerier.

- Vi elsker farver, men vælger oftest nogle, der er lidt udtonende, fordi vi kan lave bedre kontraster i skyggerne, så vi får et mere drømmende udtryk, siger han.

Inspirationen henter de alle steder. Men typisk er det en af dem, der laver en skitse, som de så sammen omsætter til et færdigt maleri. Deres samarbejde er så etableret, at de trygt overlader til hinanden at træffe beslutninger og gøre ting færdige på egen hånd.

- Vi er meget forskellige. Telmo er meget stærk i sit grafiske udtryk. Han laver en skitse og holder sig til den. Jeg er meget misundelig på ham for at vide, hvad han vil, for jeg er helt modsat. Jeg tvivler på alt, hvad jeg laver. Jeg går til og fra og laver om, men jeg har lært at stole på min tvivl, forklarer Miel Krutzmann, mens Telmo Pieper nikker og så tilføjer:

- Men vi er på samme niveau, rent kunstnerisk. Vi beundrer de samme kunstnere, mens vi også synes dårligt om de samme kunstnere, siger han.

Telmo Krutzmann og Miel Pieper (billedet) har arbejdet sammen siden 2006 - de stoler så meget på hinanden, at de kan arbejde individuelt, også på fælles værker. Foto: Lasse Sand

- Stop nu op og husk pausen

De kalder selv deres stil for realisme, men med en urealistisk farveskala. Det store værk på Gabriel hænger sammen med den soloudstilling, de i morgen, lørdag 27. april, præsenterer i Kirk Gallery med titlen "An Exquisite Waste of Time".

- Vi vil gerne have folk til at stoppe op og slappe af. Tage sig tid. For hvorfor skal alting gå så stærkt, hvad får vi ud af det, spørger Telmo Pieper.

Selv har de haft nogle travle dage og får det også frem til de forlader Aalborg på søndag. Murmaleriet skal være færdigt, og det bliver det også. Men der skal også være tid til pausen.

- Ind i mellem sætter vi os ned på græsset i et kvarter og bare kigger, vi når det nok, siger Miel Krutzmann.

Den hollandske kunster, Joram Roukes, har de seneste dage malet i Bispensgade 8-10. Også han udstiller på Kirk Gallery de kommende uger. Man kan møde de tre kunstnere i galleriet i morgen, når der er fernisering fra kl. 12-14.

Deres værker hænger i galleriet frem til 8. juni.

Duoen vil med "An Exquisite Waste of Time" gerne stille spørgsmålstegn ved vores konstante utålmodighed og krav om at alt skal gå stærkt. Foto: Lasse Sand
Annonceret indhold

Nyeste