Det kan godt være, kalenderen siger januar - men i midtbyen er der forårsfornemmelser

AALBORG: Mørke, kulde og måske sågar en ordentlig gang sne. Sådan tænker de fleste af os nok om januar. Men i år har været en noget usædvanlig måned af slagsen.

Usædvanligt lunt for årstiden og ikke skyggen af hvidt fra oven. Mange steder stikker erantis, vintergækker og krokus tværtimod hovederne frem og giver mindelser om forår.

Også på Budolfi Plads er træerne kommet i forårsstemning. De seneste dage har man nemlig kunnet se de nyplantede kirsebærtræer strutte af små sart lyserøde blomster. Men faktisk er de blomstrende træer slet ikke så usædvanlige i januar, som man umiddelbart skulle tro.

- Nej, det kan man faktisk se flere steder rundt omkring i byen. Der er tale om oktoberkirsebær, Autumnalis, som kan blomstre fra oktober til marts, hvis man har en mild vinter, som vi har i år, siger naturvejleder i Aalborg Kommune Esben Buch.

Træerne er prydkirsebær og bærer altså ikke spiselige frugter, og lignende træer kan i øvrigt ses flere andre steder i byen.

- Der er et rigtig flot eksemplar ved Helligåndsklosteret, fortæller han.

Selv om det altså ikke er decideret usædvanligt med blomstrende kirsebær i januar, så understreger Esben Buch, at vejret er kommet specielt fra start i 2020.

- Januar har været ekstrem mild, og det kan man virkelig se i naturen. Jeg har haft honningbier i mere end 30 år, og jeg har aldrig oplevet dem være så urolige som i år. De er ikke gået i deres normale vintertilstand, fordi der er f.eks. blomstrende erantis og vintergækker, forklarer han og tilføjer, at det er specielt, at man finder de små forårsbebudere allerede nu.

Hele livet har han nemlig brugt sin egen fødselsdag i marts som fixpunkt, for hvor langt planterne er kommet.

- Og da jeg var barn, blomstrede vintergækker altså aldrig før marts, så noget er der sket, siger han.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...