Tag en bog - del en bog, lyder konceptet for Klaus Gluud Larsens nye bibliotek på Petersborgvej

AALBORG: Indimellem må han lige ud og se, om der er kommet noget nyt. Af ren og skær nysgerrighed vel at mærke - for egentlig passer det mest sig selv.

”Det” er Vejgaards nye mini-bibliotek, der for nylig er åbnet på Petersborgvej 58.

- Min kone og jeg så mini-bibliotekerne på en rejse til USA og Canada og tænkte ”sådan et må vi have”, forklarer Klaus Gluud Larsen.

Det er ham, der er indehaver af det nye bibliotek, som er tænkt som tilbud til os alle.

Ideen bag biblioteket eller bogskabet er simpel - tag en bog, sæt en anden på hylden.

- Det er rigtig sjovt og fungerer så fint. Jeg startede selvfølgelig med at fylde det op, men allerede i løbet af den første uge var alle bøgerne skiftet ud med nogle nye, fortæller han og glæder sig særligt over, at bogskabet, der står i parrets forhave ved fortovskanten, er blevet et samtaleemne i området.

- Det er fint at opleve, at det giver sammenhold, og at man taler om, hvad der står der i, siger han og håber, at hans ide om et mini-bibliotek kan inspirere andre til at gøre noget lignende.

Katrine Schousboe
Skabet er placeret i forhaven, så man nemt kan komme til, hvis man har brug for en bog. Foto: Henrik Bo

Bøger over hele verden

Biblioteket er en del af det verdensomspændende initiativ Little Free Library, som netop er bogskabe, hvor man kan bytte sig til nyt læsestof.

Mini-bibliotekerne er placeret i eksempelvis parker og private haver i flere end 90 lande verden over og der bliver byttet millionvis af bøger.

På organisationens hjemmeside kan man plotte ind, hvor man sætter et skab op, sådan at læseglade kan følge med. Helt så langt er Klaus Gluud Larsen ikke kommet endnu, men hans egen læselyst er til gengæld blevet fornyet af det lille skab.

- Ja, jeg har i hvert fald fået læst nogle bøger, som jeg ellers aldrig ville have lånt på biblioteket, så på den måde er det ret inspirerende, og det er altså også sjovt at se, hvad andre sætter, siger han med smil i stemmen.

Katrine Schousboe
Der bliver næsten dagligt skiftet ud på boghylderne. Det er sjovt at følge med i, hvad andre sætter, synes Klaus Gluud Larsen, der selv er blevet inspireret til at læse nogle bøger, han ellers ikke ville have læst. Foto: Henrik Bo

Et skab i gave

Biblioteksdrift som sådan har han ingen erfaring med - til daglig er han gymnasielærer, mens hans kone er revisor. Men driften af det lille skab kræver heller ikke det store, mener han.

- Det er let og billigt at starte, man skal jo egentlig bare have et skab og nogle bøger.

På Little Free Librarys side kan man få inspiration og gode råd til, hvordan skabet skal udformes, så bøgerne står i ly for regn og vind, mens ellers er der rimelig frit slag.

Klaus Gluud Larsens skab har dog en særlig historie, for hans kone huskede deres oplevelser i USA og Canada og fik det lavet til ham som en fødselsdagsgave hos Råt&Godt på Hjulmagervej.

- Jeg er bare en glad amatør i det her, men jeg synes faktisk, at konceptet bidrager med noget rigtig fint til lokalområdet, fastslår han.

Katrine Schousboe
Selve skabet er lavet hos Råt&Godt, og det beskytter fint bøgerne mod den værste regn. Foto: Henrik Bo
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...