Surikater og kirkeugler skal være del af ny forestilling på Zoofariscenen

AALBORG: Har du været i Zoo de seneste måneder, har du måske studset over det arbejde, der er i gang skråt nedenfor spisestedet Casa Familia.

Et nyt anlæg er skudt op, og i disse uger bliver der lavet volierer og planeret jord omkring den sorte bygning.

Det er ikke et helt almindeligt dyreanlæg, der er på vej, men derimod faciliteter til særligt udvalgte dyr.

- Vi skal bruge faciliteterne til at huse nye dyr, der skal med i de forestillinger, vi laver på Zoofariscenen, forklarer zoolog i Aalborg Zoo Rikke Kruse Nielsen.

Katrine Schousboe
Zoogæster får ikke adgang til anlægget, men du vil kunne spotte dyrene på forpladsen, når dyrepasserne arbejder med dem. Foto: Henrik Bo

I alt bliver der fire små anlæg, som det lige nu er tanken, at en flok surikater og kirkeugler med tiden skal rykke ind i. I første omgang skal Rikke Kruse Nielsen og hendes kolleger dog vente på, at der bliver født surikat-unger, og at de kan hente kirkeugler hos en opdrætter.

- Vi skulle have hentet uglerne i Holland i foråret i år, men det satte corona en stopper for, så nu er vi nødt til at vente til marts eller april, før der er kirkeugleunger igen, vi kan få, siger hun.

Både surikater og kirkeugler skal trænes, så de kan blive en del af de forestillinger, du under normale forhold kan se på Zoofariscenen.

- Det fascinerer og vækker begejstring hos vores gæster, at have levende dyr med på Zoofariscenen. Og målet med forestillingerne er netop at skabe fascination og give faglig viden om vilde dyr. Det er ikke kun underholdning, men også faglig formidling og holdningsdannelse, det, vi laver, fastslår hun.

LÆS OGSÅ: Sådan! Zoo kan tage prisen som bedste dyrepark

Katrine Schousboe
Vi skal sandsynligvis ind i 2022, før du kan se de nye dyr på Zoofariscenen. Foto: Henrik Bo

I forvejen har haven trænet en række andre dyr, så de kan komme med på scenen f.eks. grise, geder og rensdyr, og selv om Rikke Kruse Nielsen anerkender, at der kan være et paradoks i, at en zoologisk have træner dyr, så er der en meget væsentlig årsag til træningen.

- Det er ikke synd for de dyr, der er med i forestillingerne. De bliver beriget og stimuleret gennem den forberedende og daglige træning til forestillingerne, siger hun og tilføjer:

- I zoo-verdenen bruger vi bevidst træning af flere af vores vilde dyr for at få arbejdet med og omkring dyr til at forgå roligt og uden stress for dyrene. F.eks. bruges træning til at efterse dyrs sundhedstilstand. Vi træner eksempelvis vores søløver til at åbne mund, så tænderne kan tjekkes. Vi træner dem til at vise deres luffer, så de kan tjekkes for rifter, og man har endda trænet en af vores søløver til at blive røntgenfotograferet uden bedøvelse, siger hun og understreger, at træning af dyr ikke kun er underholdende, men også et godt arbejdsredskab til at arbejde med dyr.

Der bliver ikke adgang for gæster til de nye træningsfaciliteter, men på forpladsen bliver der etableret en platform, som dyrepasserne kan bruge, og her vil du ind imellem kunne spotte, at de arbejder med dyrene.

Rikke Kruse Nielsen håber, at de ny surikater og kirkeugler kan opleves i forestillinger på Zoofariscenen i 2022.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...