Kirstine tager kampen op mod irriterende telefonsælgere

KLUMME: Du er måske allerede klar over det, men telefonsalg er, med få undtagelser, forbudt i Danmark, medmindre du selv udtrykkeligt har bedt om at blive kontaktet. Og faktisk skal det fremgå så tydeligt, at du siger ja til, at en virksomhed må ringe eller skrive til dig, at du ikke burde blive overrasket, når de så endelig kontakter dig. Det har jeg aldrig. Altså bedt om at blive kontaktet af en telefonsælger.

Så derfor undrer det mig altid, når de ringer. For jeg tænker, at så må jeg jo på ét eller andet tidspunkt, have sagt ja til det på nettet. Selvom jeg ved, at det ikke er noget, jeg gør. Men ellers ringer de vel ikke. Vel? For det er jo ulovligt. Så det må vel være mig, der har trykket på noget. Jeg undskylder faktisk lidt på deres vegne, for jeg er jo åbenbart stadig så dårlig til at begå mig på det dersens internet, at jeg ikke altid ved, hvad jeg trykker på. Eller noget.

Virkeligheden er dog lidt en anden. Og da jeg i sidste uge blev ringet op af et alarmselskab, der fortalte mig, at jeg havde "vundet oprettelsen af et abonnement til en værdi af 6000-7000 kroner", så blev jeg nødt til at læse op på, hvad de overhovedet må og ikke må de små telefon-djævle.

Hans yderligere forklaring var, at jeg havde deltaget i en konkurrence på nettet tilbage i januar, som højst sandsynligt ikke havde noget med deres virksomhed at gøre. Ja, det sagde han, og det var tilsyneladende derfor, jeg havde fået et lod i konkurrencen og nu var den heldige vinder af; en gratis oprettelse af et abonnement.

Ikke nok med at jeg aldrig nogensinde klikker på "bliv ringet op af os", så deltager jeg aldrig, som i ALDRIG, i konkurrencer på internettet. Jeg ved udmærket godt, hvad de konkurrencer er til for, og det har intet at gøre med, at nogen har lyst til at belønne os med præmier. Det er udelukkende for at indsamle data, for så at sælge det videre til for eksempel alarmselskaber, der så kan ringe og sige: "Det er en god dag for dig i dag, du er nemlig den heldige vinder af en gratis oprettelse hos os, så først og fremmest tillykke".

Tillykke. Det lyder jo dejligt, og jeg vil da også indrømme at jeg I første omgang ikke var fuldstændig afvisende, da jeg ikke helt var sikker på, om jeg rent faktisk kunne bruge det til noget. Men det gik hurtigt op for mig, at det var et salgstrick, og at jeg jo ikke havde vundet noget som helst, ved at skulle tegne abonnement hos dem.

Jeg valgte at gå den lidt konfliktsky vej, da jeg på stående fod ikke kendte min egen rolle 100 procent i den fiktive konkurrence eller lovgivningen på området, mens jeg havde den unge sælger i røret. Jeg sagde derfor, at jeg var på arbejde, og at han kunne ringe senere. Meget ivrigt aftalte han med det samme, at han ville tilbage ringe klokken 16. Jeg sagde, det var fint, lagde på, gik ind i min opkaldsliste, fandt nummeret og trykkede "bloker".

Det har jeg efterhånden gjort flere gange. Blokeret nummeret fra en telefonsælger. Og det havde jeg egentlig i sinde at forsætte med, lige indtil i sidste uge, hvor jeg valgte at tjekke op på lovgivningen omkring telefonsalg...

Som sagt er det ulovligt, medmindre du selv har bedt om det. Og selv hvis du har bedt om det, så kan du faktisk godt kalde dit samtykke tilbage, og så må de efterfølgende ikke kontakte dig.

Der er nogle få undtagelser. Det drejer sig om salg af abonnementer på aviser, ugeblade og tidsskrifter, bøger, forsikringer, abonnement på redningstjenester og sygetransport.

Så næste gang en telefonsælger fra en internetudbyder, et teleselskab, et alarmselskab, eller hvem det nu kunne være, ringer, og spiser mig af med forklaringen om, at jeg skulle have deltaget i en konkurrence, så kan jeg love dig, at de får at vide, at det, de har gang i, er ulovligt, og hvis de nogensinde ringer til mig igen, så er det kun for at bekræfte, at jeg har indgivet en politianmeldelse. Tillykke med den.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...