Pizza og pasta kan man få mange steder i Aalborg. Men ægte italiensk mad er der kun et fåtal af restauranter, der kan levere. Her er byens bedste klassiske italienske restauranter.

Lige så snart du kan få bearnasisesovs, ananas og kebab på din pizza, så ved du, at du ikke er på en ægte italiensk restaurant. For på de helt klassiske italienske spisesteder, der får du kun retter, en italiener ville servere for sine landsmænd.

Foruden pizza og pasta er der tonsvis af klassisk italiensk, der er værd at stikke gaflen i.

For det italienske køkken strækker sig langt og har en historie, der i hvert går tilbage til 500 år før Kristus og sikkert meget længere.

Det italienske køkken er i høj grad baseret på brød, pasta, mel og kartofler. Og uanset hvad, så får man altid masser af brød til - meget gerne med olivenolie og balsamico, man hælder i en lille skål og dypper i. Smør er ikke et førstevalg for en italiener.

Aalborg har relativt mange italienske restauranter at vælge imellem. De fleste af disse steder er tro mod hjemlandets dogmer. For det korrekte måltid handler i sin grundessens om at fylde gæsternes maver med brød og pasta, så de ikke er alt for sultne, når retterne med kød kommer på bordet.

FAKTA

Et italiensk måltid

Aperitivo: Lidt at drikke inden måltidet. Kan være Campari, Aperol Spritz eller Prosecco

Apéritif: Lille kold snack - pølse, grøntsager eller brød.

Primo: Forret der skal fylde maven. Eks. pasta, risotto, gnocchi.

Secondo: Ofte fisk, kalv, gris eller kylling med kartofler.

Contorno: Tilbehør kan bestå af salat eller grøntsager.

Formaggio e frutta: Ost og frugt er første dessert.

Dolce: Dessert kan være tiramisu eller is.

Caffè: Kaffe.

Digestivo: En stærk likør til maven - for fordøjelsens skyld.

Herunder vores liste over de bedste ægte italienske steder i Aalborg. Vi sørger for at opdatere listen, når der kommer nye til.

1. La Locanda - når det skal være gourmet

Jakob Kanne Bjerregaard
La Locanda har italiensk gourmet-mad på et højt niveau. Arkivfoto: Henrik Louis

Her får man italiensk på den helt store gourmet-klinge. Indehaver Carlo Liberati laver smagfuld, kreativ og smuk mad i rustikke omgivelser. Vinkortet er bredt og langt, og folkene på gulvet kender deres metier.

Læs anmeldelsen fra Nordjyske.dk her.

2. SanGiovanni - klassisk trattoria-stil

Jakob Kanne Bjerregaard
SanGiovanni er stærke på de klassiske trattoria-retter. Arkivfoto: Martin Damgård

To generationer af familien Volpi står for ærke-italiensk trattoria-mad. Det er pasta, pizza og masser af klassiske retter. Prøv deres vitello tonnato eller deres tiramisu. Også her er vinkælderen bred, og indehaver Mikele Volpi er topuddannet til at rådgive om vinene.

Læs anmeldelsen fra Nordjyske.dk her.

3. Fellini - den hyggelig favorit

Jakob Kanne Bjerregaard
Il Ristorante Fellini er en af danskernes favoritter. Arkivfoto: Claus Søndberg

Endnu et familiedynasti i Aalborg gennem flere årtier. Italiensk med et dansk twist. Mad så man bliver mæt kreativt anrettet. Her finder man også klassikerne på en restaurant, der emmer er varm og kærlig atmosfære.

Læs anmeldelsen fra Nordjyske.dk her.

4. Trapo - når mad og vin går sammen

Jakob Kanne Bjerregaard
Trapo er La Locandas lillesøster. Trattoria og pizza. Arkivfoto: Martin Damgård

Her er La Locandas lillebror, der før hed La Bottega. Her får man alle de velkendte italienske retter. Deres carbonara er helt speciel, mens der selvfølgelig også serveres pizza og pasta bedre end mange andre steder i Aalborg.

Læs anmeldelsen fra Nordjyske.dk her.

5. Sticchis - den helt klassiske pizza

Jakob Kanne Bjerregaard
Sticchis er eneste restaurant i Danmark med UNESCOs billigelse. Arkivfoto: Claus Søndberg

En pizza bliver ikke mere original, end når den tilberedes efter bevægelsen Vera Pizza Napoletanas forskrifter - der er UNESCOs verdensarv. Kun 1000 pizzeriaer har denne mærkat, og ét af dem befinder sig i Aalborg.

Antonio Sticchi er indehaveren, og du får ham aldrig til at gå kompromis.

Læs anmeldelsen fra Nordjyske.dk her.

6. Azzurra - alt på et fad

Jakob Kanne Bjerregaard
Masser af mad på Azzurra. Arkivfoto: Henrik Bo

Endnu et ærke-italiensk spisested i den ægte klassiske trattoria-stil. Her er der mulighed for at prøve italienske retter, man ikke har set før. Der er meget mad, og man bliver mæt. I guder, hvor bliver man mæt.

Læs anmeldelsen fra Nordjyske.dk her.

****

Hvis du ikke er mæt af italienske mad, så er der her en artikel om en helt særlig italiensk kamp mellem venner. Romanske Carlo mod milanesiske Mikele.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...