Økologisk Landsforening uddeler i samarbejde med Bilka, Føtex og nemlig.com 70.000 poser med økologiske frøblandinger

AALBORG: Vil du gerne have en flot have eller altankasse og samtidig hjælpe bierne og andre bestøvere? Økologisk Landsforening står bag uddelingen af frøblandinger i løbet af april.

Når du drikker en kop kaffe eller sætter tænderne i et sprødt æble, kan du takke bierne og deres bestøvning for, at det er muligt. 84 procent af alle plantearter og 76 procent af Europas samlede fødevareproduktion er afhængig af bier og andre bestøvere.

Der findes 288 forskellige arter af bier i Danmark, og især de vilde bier har det svært. I de seneste årtier er antallet af de vilde bestøvere gået tilbage, heriblandt bierne. De er blandt andet truet af mangel på føde, for få levesteder og af landbrugets sprøjtegifte.

Heldigvis mærker man hos Økologisk Landsforening en stor vilje til at give de betrængte bestøvere en hjælpende hånd. Ikke kun blandt de økologiske landmænd, men også hos forbrugerne, der med et stykke jord i haven eller altankassen kan være med til at gøre en forskel.

Alle kan give bierne en hjælpende hånd

Økologisk Landsforening uddeler i samarbejde med Bilka, Føtex og nemlig.com i løbet af april ikke mindre end 70.000 poser med økologiske frøblandinger, der kan holde flere bier, svirrefluer og sommerfugle på vingerne til sommer.

I Bilkas 19 butikker deles de første frøposer ud fra på fredag 5. april. Nemlig.com sender frøposer med varerne ud fra den 12. april, og i Føtex’ 102 butikker deles poserne ud den 26. april.

- Der er brug for mere mad til de vilde bier, og vi kan alle sammen hjælpe til. Sammen med de tre dagligvarekæder har vi gjort det nemt for danskerne at gøre en forskel for bierne. Ved at så de gratis blomsterfrø i sin have eller altankasse, kan man hjælpe med at give bestøverne bedre vilkår, få nogle rigtigt flotte blomster at kigge på og lejlighed til at studere insekterne nærmere, når de henter mad hos dig, siger Christina Udby Hansen, projektleder i Økologisk Landsforening.

Blomsterblandingen er sammensat af arter, som giver en lang blomstringsperiode. Lige fra halvanden måned efter såning frem til oktober, hvor man kan forvente, at morgenfruerne stadig blomstrer. Og så er blomsterne propfyldte med god nektar, som er biernes fødekilde.

250 øko-landmænd laver blomsterstriber til bierne

Ud over at gøre forbrugerne opmærksomme på biernes behov for mad, har Økologisk Landsforening allieret sig med 250 økologiske landmænd, som allerede har modtaget frøblandinger. Alle 250 landmænd har frivilligt taget landbrugsjord ud af drift for at give bierne en stor pollen- og nektarbuffet.

Landmændene vil i de kommende uger så frøblandingerne ud på ca. 1000 m2 i deres marker. Samlet set giver det et areal med bi-venlige blomster, der svarer til 35 fodboldbaner som den i Parken i København. Dertil kommer blomsterarealet, som de 70.000 frøposer til forbrugerne, bidrager med.

Sådan kan du hjælpe bierne:

- Så blomster i din have eller altankasse. Se kalender over bi-venlige blomster.

- Slå din græsplæne sjældnere og lad evt. et stykke af haven ligge uberørt. Det giver plads til flere planter og blomster, som bierne kan trække nektar fra.

- Støt en ren og rig natur med mere mad til bierne ved at vælge økologiske fødevarer.

- Bierne mangler ikke bare mad, men også levesteder. Du kan hjælpe ved at bygge et bihotel af f.eks. mursten, træ og hønsetråd. Se hvordan her.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...