Livet her

Hotellet bliver dobbelt så stort

Åbningen af det ny Hotel Aalborg bliver i foråret 2019

02. oktober 2017 kl. 14:48

Arbejdet med opførelsen af den nye 4-stjernede tilbygning til Hotel Aalborg, det tidligere sømandshjem, er nu gået i gang. Den nye vinge kommer til at fordoble hotellets faciliteter med ekstra 55 værelser, og samtidig får facaden på den eksisterende hotelbygning et tiltrængt ansigtsløft. Både arkitekt og totalentreprenør på byggeprojektet er lokale aktører.

Det gamle sømandshjem har boet på denne adresse siden 1958, og den kommende tilbygning bliver en betragtelig udvidelse af de nuværende faciliteter. Den nye hotelvinge på fem etager bliver 4-stjernet og vil fordoble antallet af hotelværelser, så hotellet får i alt 110 værelser. Derudover bliver der også plads til syv mødelokaler samt en række andre nye og topmoderne faciliteter.

- Hotel Aalborg ligger efterhånden på en af byens bedste adresser med Musikkens Hus, Nordkraft og Østre Havn som nærmeste naboer, og gennem de sidste år har vi oplevet massiv fremgang. Vi har nu en af byens højeste belægningsprocenter, og der går ikke længe, før vi sprænger rammerne. Denne tilbygning og modernisering har været en drøm i årevis, og nu er vi endelig i gang, siger hoteldirektør Bo Kikkenborg.

Hotel Aalborg blev oprindeligt grundlagt som Aalborg Sømandshjem tilbage i 1905 og var i mange år et fast tilholdssted for sømænd, der lagde til havn i Aalborg. Det var et hotel med kristne rødder og et populært alternativ til byens værtshuse. Men da Aalborg Værft, som havde været storleverandør af tilrejsende sømænd i byen, lukkede i 1988, skiftede hotellet strategi og gennemgik en transformation fra traditionelt sømandshjem til mere kommercielt drevet hotel med overnatning, konferencefaciliteter og forplejning i høj klasse.

Hotel Aalborg er stadig et hotel funderet på kristne værdier og et sømandshjem i den forstand, at det er et non-profit hotel, hvor hele overskuddet fra hoteldriften går til socialt velfærdsarbejde blandt søfolk og i det maritime miljø.

I dag er det ikke længere sømænd, som flittigt indtager værelserne. I stedet tæller gæsterne nu en meget bredere målgruppe, fra forretningsfolk og universitetsgæster til familier og par, fra musikere og kunstnere fra Teater Nordkraft, Skråen og Musikkens Hus til udenlandske gæster på ferie i Aalborg. De får alle snart mulighed for at nyde godt af de 55 nye værelser, som er fordelt på 26 standard dobbeltværelser, fire handikapvenlige værelser, en suite og 26 business-værelser på de øverste etager, der har særligt fokus på at give forretningsgæsterne et ekstra godt ophold på hotellet. En række af værelserne vil desuden få balkon mod syd.

Hotel Aalborg får endvidere et stort og fleksibelt mødelokale med op til 120 gæster samt tre mindre konferencerum. Planen er, at disse rum også skal lejes ud til private fester og sammenkomster. I stueetagen indrettes et nyt, stort loungeområde med udsigt til Musikkens Hus og Nordkraft samt flere udendørs terrasser.

Det er det Aalborg-baserede arkitektfirma Arkitekterne Bjørk & Maigaard, som fik til opgave at tegne den nye bygning samt gentænke den eksisterende bygning, så hele udtrykket spiller sammen i et miks af nyt og gammelt.

Den gamle bygning blev i 2009 skrevet ind i lokalplanen som "bevaringsværdig" for dens karakteristiske funkisstil fra 1950’erne. Derfor skal facaden på den eksisterende bygning renoveres i respekt for den stil, den er født med.

- I en sådan renovering og tilbygning tilgodeses "genius loci", hvilket betyder "stedets ånd". Det er vigtigt, at vi tager hensyn til både det eksisterende hus og dets historie, men også tilføjer et nyt historisk lag, der fortæller om nutiden. Begge dele skal formidles i en indbyrdes balance, siger arkitekt Hans Maigård, indehaver af Bjørk & Maigård.

Derfor vil tilbygningens proportioner og materialevalg tage udgangspunkt i det eksisterende hus, hvor der er anvendt røde mursten og hvidpudsede felter. Hele hotellet får hvide vinduer, og facaden på den eksisterende bygning får et omfattende ansigtsløft samtidig med at dele af den historiske patina bevares, så man kan se forskel på nyt og gammelt.

Hotellet var oprindeligt født med en nordlig indgang mod Nyhavnsgade, men den blev sløjfet sidst i 1960’erne, og siden har der kun været indgang til hotellet fra sydsiden mod Østerbro. I forbindelse med den store renovering åbnes bygningen igen op på modsatte side af huset, dog mod Karolinelundsvej, på hjørnet over for Musikkens Hus. Denne åbning ind til det nye foyerområde står klar om allerede fire uger og kommer til at åbne endnu mere op til bylivet på nordvestsiden af hotellet.

- I dette hjørne forenes sømandshjemmets historie med det nye Hotel Aalborg, siger Hans Maigård.

- En af de grundlæggende tanker bag arkitekturen er, at hele stueetagen skal åbnes mere op mod de omgivende gader, således at hotellets aktiviteter kan berige og interagere med gaderummet. Her bliver den nye indgang mod nordvest og de solbeskinnede, udendørs terrasser mod syd et stort aktiv.

Hovedindgangen mod Østerbro bevares, dog i en ny version. Gennem hele byggeperioden vil den være lukket, og gæsterne skal benytte den nye indgang mod Karolinelundsvej.

I august blev der skrevet kontrakt med totalentreprenør Henriksen og Madsen fra Løgstør, og forventet åbning af det nye Hotel Aalborg er i starten af 2019.

Annonceret indhold

Nyeste