Peter Wendelboe lancerede klaphatten for over 30 år siden, men hvor er pigerne, der syede den legendariske hat

AALBORG: På lørdag skal den i brug igen - Klaphatten. Danmark møder Peru og hatten er standardudstyr.

Den blev verdensberømt for over 30 år siden. Levede derefter nogle stille år, men på lørdag, når Danmark møder Peru i Rusland ved VM, er den på plads igen på de danske hoveder.

Det er hattens far, Peter Wendelboe, Aalborg, ikke i tvivl om.

Han har solgt rettighederne til hatten til et firma, der hedder Alseca, som tror på en renæssance for hatten.

- Når hatten nu tilsyneladende bliver populær igen, kunne jeg godt tænke mig at finde de piger, som i sin tid syede hattene for mig, siger hattefar Peter Wendelboe.

- Jeg husker ikke navnene på dem, men der var op mod en halv snes unge piger, der syede hattene - og vist nok også en enkelt mor. Det var i begyndelsen af 1980’erne, fortæller Peter Wendelboe.

- Jeg synes, det kunne være sjovt, hvis vi alle nu kan mødes igen og fejre, at klaphatten er tilbage, siger han.

Svend Ole Jensen
Den oprindelige klaphat fra først i 1980’erne. Den blev syet af unge piger. Dem vil Peter Wendelbo gerne mødes med igen, så de kan fejre, at klaphatten nu igen er kommet på mode. Foto: Torben Hansen

Det var piger i 17-18 års alderen, der syede hattene i årene 1982 til 1984. De boede i Aalborg.

- Jeg håber virkelig, det kan lykkes at få fat på pigerne, som i dag er over 50 år. Jeg vil meget gerne invitere på et glas, fortæller Peter Wendelboe, som kan kontaktes på: peter@wendelboe.dk

Klaphatten er i øvrigt slet ikke tænkt som en hat til fodboldfans.

- Fodbold interesserer mig overhovedet ikke. Hatten var en kunstnerisk happening, fortæller Peter Wendelboe.

Hatte-eventyren begyndte i Trykbutikken i Nørregade, som Wendelboe havde fra 1979 til 1989. Det var butikken med gaver til mænd. Ud over huer og hatte kunne man også købe eksempelvis edderkoppe-rebstiger - så edderkopperne selv kunne kravle ud af badekarret - , spiselige kondomer, badges og Willy-Varmere, som kunne holde mandens ædlere dele varme.

Svend Ole Jensen
Og her er klaphatten anno 2018 - nu med DBU-logo. Foto: Torben Hansen

Peter Wendelboe siger selv, at han ikke blev millionær på klaphattene. Der blev i øvrigt lavet kopier af de berømte hatte - uden tilladelse fra Peter Wendelboe. Men nu har han solgt rettighederne til firmaet Alseca, hvor en af bagmændene er fodboldspiller, nemlig Sebatian Cann-Svärd.

- Jeg er heller ikke blevet rig på at sælge rettighederne. Jeg har fået et latterligt lille engangsbeløb. Desuden får jeg en procentsats af salget. Det beløb går til en velgørende organisation, fortæller Peter Wendelboe.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...