Du kan opleve både lokale og internationale navne, når Supernova Jazzblast løber af stablen

AALBORG: Findes der noget mere behageligt end at læne sig tilbage med køligt glas vin i hånden til lyden blide saxofon-toner? Eller noget mere underholdende end det intense spil, når musikerne én efter én jammer derudaf - for til sidst, igen, at finde hinanden i skøn, musikalsk forening?

Hvis du nikker genkendende til de scenarier, er der godt nyt til dig.

Lise Sastakauskas Østergaard
Jazz er meget fri i sin form, og du vil derfor kunne opleve intense koncerter, hvor musikerne jammer derudaf - og finder hinanden igen. Foto: Lucas Illanes

For andet år i træk bliver der nemlig holdt Supernova Jazzblast 27.-30. juli, når lokale og internationale jazz-musikere samles til den fire dage lange jazz-festival rundt om i byen.

Arrangørerne bag er interesseorganisationen Jazz9tus, foreningen Meutiviti, videnscentret Jazzcentret og Huset i Hasserisgade.

- Sidste år blev festivalen udsolgt, men der var vi også underlagt nogle corona-restriktioner, der gjorde, at vi ikke kunne være lige så mange til koncerterne, som vi kan være i år, siger festivalens tovholder, Lukas Bysted fra Jazz9tus.

- Men generelt er det nogle små, intime koncerter, folk kan opleve.

Politisk frihed i jazz

I Aalborg er jazz-miljøet i vækst, og derfor vil du kunne opleve flere internationale komponister, når du bevæger dig rundt til Supernova Jazzblast festival - blandt andre den litauiske pianist Dima Golovanov og den ukrainsk-fødte jazz-sangerinde Ganna Gryniva, der spiller en dobbeltkoncert hos El Mundo, torsdag 28. juli klokken 21.00.

Netop deres konstellation mellem den elektroniske, moderne og frie jazz bliver en helt særlig koncertoplevelse, lover jazz-festivalens tovholder Lukas Bysted - især set i lyset af krigen i Ukraine.

- Den frihed, der er i jazz-musik, har været meget betydningsfuld i et land som Litauen, der gennem mange år har været undertrykt af Sovjetunionen, siger han.

- I Sovjetunionens tid var jazzen nemlig én af de få kunstformer, der ikke blev overvåget, så her kunne man udtrykke sig helt frit. Derfor har jazzen også en helt anden kulturhistorisk betydning i Litauen end i Danmark. Generelt er jazz jo meget fri som genre, for alt sker i nuet og der er meget få regler for, hvad man må og ikke må.

Stor variation

De navne, du kan høre, kommer med deres eget materiale, som de øver bare få gange med en række nordjyske jazz-musikere, der stiller op som band.

Lise Sastakauskas Østergaard
Du kan opleve både lokale og internationale jazz-musikere spille sammen på fire forskellige steder i Aalborg. Foto: Lucas Illanes

- Typisk øver de på dagen, og så sidder det bare. Jazz-musikere er sindssygt dygtige, forklarer Lukas Bysted.

- Derfor kan publikum kan forvente en meget stor variation.

Derudover anbefaler han, at man stikker hovedet ind hos El Mundo efter aftenkoncerterne. Her vil der nemlig være åbne jam-sessioner, hvor du selv kan få lov til at spille, hvis du går og gemmer på en jazz-musiker.

Ellers koster hver koncert 35 kr., så alt efter hvor mange koncerter, du vil se, bestemmer du selv prisen på din samlede billet.

- Det er vigtigt, at folk som ikke har oplevet jazz før, også føler, de kan være med - også hvis de bare gerne vil se én koncert, siger Lukas Bysted.

På www.supernovajazzblast.com kan du læse mere om programmet og købe billetter til de koncerter, du gerne vil se, og ellers kan du opleve Supernova Jazzblast hos:

Huset i Hasserisgade 10

El Mundo i Jomfru Ane 23

Jazzcentret på Kjellerups Torv 2

Langes Kunsthåndværk i Hjelmerstald 15

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...