Martin Nørgaard Stoltz er 17 år og har siden 2019 været formand for ungebyrådet i Aalborg Kommune. Mød ham her

AALBORG: Martin Nørgaard Stoltz er født og opvokset i Nibe, men han har sin faste gang i byrådssalen ved hovedbiblioteket, hvor ungebyrådet samles en gang om måneden. Til daglig går Martin Nørgaard Stoltz på Aalborghus Gymnasium.

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?

Aalborg er det sted, hvor jeg kan sige min mening. Det er her, jeg får lov at gøre en forskel for en masse unge mennesker og forhåbentligt ændre ungdomslivet til det gode. Det er også her, jeg går i skole og er sammen med mine venner. Det er her, jeg får lov til at udfolde alle sider af mig selv.

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i Aalborg?

Byrådssalen er et helt specielt sted for mig. Det er her, ungebyrådet har base, og her jeg får lov at komme ud med mine holdninger. Det var her, min bedstefar sad og forbedrede livet for skolebørn, og nu er det her, jeg skal prøve at leve op til de forventninger, som jeg ved, han ville have.

Blok X, ungdomshuset i Karolinelund, er for mig også et helt specielt sted. Det er her, mange unge kommer ned og udtrykker sig kunstnerisk, får ny viden og hænger ud med deres venner. Jeg tror, at de unge nyder at have et sted for dem, og det er hele meningen med Blok X.

Susanne Justsen
Det at være formand for en politisk organisation i en alder af 16 år er noget af det fedeste, jeg har prøvet, siger Martin Nørgaard Stoltz. Foto: Martin Damgård

Hvordan var det at blive valgt som formand for ungebyrådet i en alder af 16 år?

Det at være formand for en politisk organisation i en alder af 16 år er noget af det fedeste, jeg har prøvet. Jeg blev sat i spidsen for en organisation, der beskæftigede sig direkte med ting, der omhandler mig og mine venner. Jeg blev tilbudt pladser i flere projekter, råd og bestyrelser, fordi folk lige pludselig ville høre min mening om ting. Dog vidste jeg, at det at være formand for en politisk organisation ikke kun var sjovt, men også krævende. Jeg skulle forberede mig til mange ting på én gang, og folk forventede meget mere af mig end nogensinde før.

Hvordan synes du, at ungebyrådet er med til at gøre en forskel for unge i kommunen?

Vi bliver adspurgt på flere forskellige områder og er ikke selv blege for at kommentere på noget, hvor vi mener, at de unges stemme skal høres.

Vi er blandt andet blevet spurgt i forbindelse med sundhedspolitikken, hvor vi skrev høringssvar og kommenterede på de fokusområder, som forvaltningen havde udset sig. En af de helt store ting, som ungebyrådet er meget stolte af, er at have fået indført samfundsfag i 7. klasse. Det var et projekt, vi havde gang i nogle år tilbage, som nu er ved at blive virkelighed. Udover de ting, vi bliver spurgt om, er medlemmerne i ungebyrådet også virkelig gode til selv at sætte projekter på dagsordenen. Jeg selv har arrangeret et arrangement for ordblinde i Kino Nibe, hvor meningen var at sætte ordblindhed på dagsordenen.

Susanne Justsen
Martin Nørgaard Stoltz er især stolt over, at ungebyrådet har fået indført samfundsfag i 7. klasse. Foto: Martin Damgård

Hvordan synes du generelt, at interessen for politik er blandt unge i kommunen?

Interessen er lille. Mange unge er ikke interesseret i politiske emner og følger heller ikke med i, hvad der sker i det politiske Danmark. Jeg tror dog, at alle unge på et eller andet niveau er politiske. Vi har alle sammen nogle holdninger og meninger til problemstillinger. Her er vi nogle, der sidder steder, hvor vi kan udtrykke de meninger, mens andre desværre ikke har lysten til at søge et sted, hvor de kan udtrykke deres holdninger.

Ser du politik som en del af din fremtid?

Jeg har ofte overvejet, om politik skulle være det, jeg ville satse på. Som det ser ud lige nu, så går jeg ikke efter at stille op til noget politisk udover ungebyrådet. Jeg er super glad for at deltage i den politiske proces og værdsætter hver gang, organisationer, råd og bestyrelser ønsker min mening. Jeg har det bare sådan, at jeg skal have noget livserfaring, før jeg kan stille op til en politisk post. Så at jeg stiller op til byrådet er bestemt ikke udelukket, men der kommer til at gå noget tid.

Susanne Justsen
Martin Nørgaard Stoltz vil ikke udelukke, at han på et tidspunkt stiller op til byrådet, men han vil have noget mere livserfaring først. Foto: Martin Damgård

Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig?

De unge i Aalborg er helt klart dem, der betyder mest for mig. Jeg har hele mit politiske liv beskæftiget mig med politik med de unge i fokus, og jeg har arbejdet for, at de unges meninger og holdninger kommer til udtryk, så vi ikke bliver den befolkningsgruppe, der ikke har noget at skulle have sagt.

Udover ungdommen, som har betydet meget for mig politisk, så har min bedstefar betydet meget både personligt, men også politisk. Han var selv skolerådmand i Aalborg og kæmpede, ligesom jeg selv, for at det var de unge, der var i fokus, og at de ikke blev glemt. Han har været en stor inspiration for mig og er bestemt en af grundene til, at jeg valgte at stille op til Aalborg Ungebyråd.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...