I familieforetagendet Cafe Peace har ejer Anne Kønig skubbet sine børn 'længere frem i bussen', og i dag er hele familien med til at tegne cafeens profil

AALBORG: - Min datter havde egentlig fastlagt en dato for sin lille Fridas barnedåb, men den dag har vi konfirmation i cafeen og mad ud af huset. Så vi måtte udsætte barnedåben, og det var helt i orden.

For 49-årige Anne Kønig kommer Cafe Peace i første række, og det er helt selvfølgeligt for hendes fire børn – Jonas, Anne Sofie, Mads og Rasmus – der alle er en del af cafeen, som Anne Kønig og hendes mand, Ole Bach Jensen, grundlagde tilbage i 2014.

Julian Drud Sørensen og Lars Pauli
Cafe Peace har etableret sig som en af Aalborg mest populære. Foto: Lars Pauli

I løbet af de seneste tre års tid er børnene blevet en større og større del af hverdagen på Cafe Peace, hvor de i dag alle er ansat – to på fuldtid og to på deltid. Noget, der ifølge Anne Kønig skaber en helt særlig stemning i cafeen. Både bag disken og ude ved bordene.

- Det giver bare den der familiære og trygge atmosfære, siger hun.

FAKTA

Cafe Peace

Cafe Peace blev stiftet i 2014. Ejeren er 49-årige Anne Kønig.

I løbet af de seneste tre års tid har cafeen udviklet sig til et familieforetagende: Anne Kønigs fire børn – Anne Sofie, Rasmus, Mads og Jonas – arbejder nemlig alle i cafeen. To af dem fuldtid, to af dem deltid. Derudover er Anne Kønigs mand, Ole Bach Jensen, også en del af forretningen.

Der er cirka 30 ansatte i cafeen. Heraf fem uddannede kokke.

Ideen til at åbne en cafe startede med en fascination af selve ordet ’peace’. - Det er bare et fantastisk navn, der fortæller så mange historier, så jeg tænkte: Det må man kunne bruge til noget, siger Anne Kønig.

Cafeen ligger på Boulevarden 4 og har åbent fra klokken 8-22 mandag til onsdag, 8-23 torsdag til lørdag og 9-17.30 søndag.

- I kan godt tage en taxa, og det skal være nu!

I begyndelsen var historien ellers en anden.

- I starten måtte jeg nærmest slæbe dem herned, fortæller Anne Kønig grinende om den første tid, hvor alt var kaos på Boulevarden 4.

- Jeg ringede jo hjem til dem og sagde: I kan godt tage en taxa, og det skal være nu! I skal hjælpe med opvasken! Og så kom de jo vraltende i deres Birkenstock-sandaler.

Julian Drud Sørensen og Lars Pauli
Cafeen ligger i Louis Nielsens tidligere lokaler på Boulevarden 4 i midtbyen. Foto: Lars Pauli

Det var i august 2014. Få måneder inden havde Anne Kønig – i et forholdsvis spontant øjeblik – lejet sig ind i de tidligere Louis Nielsen-lokaler.

- Det gik simpelthen så stærkt. Det sagde bare bang, bang, bang – og pludselig havde jeg skrevet under på lejekontrakten. Og så gik jeg ellers bare i gang uden at ane en bjælde om branchen, fortæller Anne Kønig, der da også nåede at fortryde flere gange i tiden lige efter åbningen.

- Jeg tænkte da flere gange: Det her er det værste, jeg nogensinde har kastet mig ud i. Det var jo ét stort kaos i begyndelsen. Alene den første uge efter åbningen måtte jeg købe en ny ovn, et stort kølesystem og et nyt kassesystem, fordi det første gik i stykker på åbningsdagen. Jeg var åbenbart ikke helt forberedt, lyder det med en vis selvironi fra cafe-ejeren, der kom fra et lærerjob på Gug Skole, før hun lagde sit liv fundamentalt om for seks år siden.

Julian Drud Sørensen og Lars Pauli
Ideen til at åbne en cafe startede med en fascination af selve ordet ’peace’. - Det er bare et fantastisk navn, der fortæller så mange historier, så jeg tænkte: Det må man kunne bruge til noget, siger Anne Kønig. Foto: Lars Pauli

Nøgleordet er hjertevarme

I dag har Cafe Peace etableret sig som en af byens mest populære. Og Anne Kønig og co. har fået styr på driften og dagligdagen på Boulevarden 4, hvor børnene efterhånden har fået mere og mere indflydelse.

- I starten var jeg meget forhippet på, at det var mit sted, men i dag har jeg skubbet dem længere frem i bussen. Vi har hver vores forcer og en indbyrdes respekt og forståelse. Mine børn føler også ejerskab over cafeen, og det gør bare, at stedet bliver mere hjertevarmt, siger Anne Kønig.

Julian Drud Sørensen og Lars Pauli
Butikken har cirka 30 ansatte. En af dem er Anne Kønigs søn Mads, der er 24 år. Foto: Lars Pauli

Det er i øvrigt et nøgleord for hende: hjertevarme. En hyggelig sofa eller et pænt billede kan ikke gøre det. Som gæst skal man kunne mærke, at Cafe Peace er et sted, hvor personalet altid vil gæsterne det bedste, og hvor værdier som tryghed, åbenhed og ærlighed er i centrum. Hver gang. Og den mission er lykkedes, mener Anne Kønig.

- Man kan gennemskue det, hvis det, man gør, ikke kommer fra hjertet. Det gælder alt fra selve maden og betjeningen til markedsføringen. Og det har vi virkelig prøvet at efterleve herinde, siger hun.

Julian Drud Sørensen og Lars Pauli
- Man kan gennemskue det, hvis det, man gør, ikke kommer fra hjertet. Det gælder alt fra selve maden og betjeningen til markedsføringen, siger Anne Kønig. Foto: Lars Pauli

Anne Kønig er slet ikke færdig med Cafe Peace. Men hvad sker den dag, hun er? Er det planen, at næste generation skal overtage cafeen i midtbyen?

- Der er ikke nogen forventninger, men jeg tror faktisk, at de gerne vil. De er i hvert fald ikke afvisende.

Julian Drud Sørensen og Lars Pauli
49-årige Anne Kønig arbejdede som lærer på Gug Skole, før hun besluttede sig for at skifte spor. Foto: Lars Pauli
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...