Håndværkere har været oppe at kravle for at få flagstænger ud

AALBORG: Over hele landet bliver der flaget i dag. For det er en ganske særlig dag, når landets dronning fylder 80.

Særligt er det også på Jens Bangs Stenhus, hvor du kan se et sjældent syn netop i dag.

Det gamle stenhus er nemlig med på fejringen af dronningen med tre store flag på facaden. Og de flag er noget af et særsyn, for det er ikke nogen helt enkel opgave at føre de tre flagstænger ud fra den allerøverste del af den imponerende bygning, skriver Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

Det kræver, at håndværkere skal kravle på hanebåndene mellem spærene på spidsloftet, hvor flagstængerne ligger i skråtstillede kasser. Så skal dækslerne pilles af de runde huller i facaden, flagene monteres, og så kan man rulle flagstængerne ud.

Det er således kun ved meget særlige lejligheder, flagene kommer frem. De seneste år er det kun sket få gange – som regel når der har været kongeligt besøg i byen, fortæller Peter Strøyberg, der er formand for den fond, der ejer og driver huset i dag.

Han husker blandt andet, at flagene kom op, da Prins Henrik i 1995 kom forbi for - i egenskab af formand - at overrække Europa Nostra prisen for en gennemgribende renovering af stenhuset. Prins Henrik blev ved samme lejlighed optaget i Christian Den Fjerdes Laug, der også holder til i stenhuset.

Renoveringen var den første opgave, den nye fond gik om bord i. Peter Strøyberg husker den som voldsom:

- Tag, gavle – alt – blev pillet ned. Det var i begyndelsen af 1990’erne. Der var stillads omkring bygningen i to år. Det var i samme forbindelse, vi sammen med Nordjyllands Historiske Museum etablerede Apotekersamlingen, som i dag er åben for publikum i forbindelse med rundvisninger, fortæller han og tilføjer:

- I de første år efter renoveringen flagede vi en del, men det er en bekostelig affære, hver gang flagene skal rulles ud, så nu er det kun ved særlige lejligheder som i dag.

Det var købmand Jens Bang, der lod det smukke stenhus i hollandsk renæssancestil opføre i 1623-24.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...