Louise Lange er tredje generation i familiefirmaet Lange Kunsthåndværk. Mød hende her

AALBORG: Louise Lange er født i Aalborg i 1978 og boede som barn sammen med sine forældre og lillebror i et af de helt små huse i Hjelmerstald. For enden af gaden boede hendes bedsteforældre, så Louise Lange nød godt af et tæt familieliv. I 1996 forlod hun dog Aalborg for at forfølge sin drøm om at blive glaspuster, og frem til år 2000 boede hun blandt andet i Birmingham, København, Ebeltoft og på Bornholm. Tilbage i Aalborg gik hun i lære hos forældrene, og i dag er hun en del af familiefirmaet. Louise Lange har to drenge på henholdsvis 10 og 12 år samt hunden Buster, som er værkstedetshund hver anden uge

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?

Innovation. Jeg er selv by-barn, så jeg kender Aalborg temmelig godt.

Da jeg var barn og ung, var Aalborg en arbejderby. Jeg kunne ikke vente med at komme væk, for jeg kunne på ingen måder se nogle muligheder her.

Siden hen kan man kun sige, at Aalborg i den grad har udviklet sig positivt.

Det er ikke så meget det, Aalborg er blevet, jeg bliver stolt over, det er den kæmpe store udvikling, byen har gennemgået på så kort tid. Den har formået at udvikle sig, uden at aalborgenserne har ændret sig.

Susanne Justsen
- Det bedste sted i Aalborg er uden tvivl vores sted, Langes Gård i Hjelmerstald, siger Louise Lange. Foto: Henrik Bo

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i Aalborg?

Det bedste sted i Aalborg er uden tvivl vores sted, Langes gård i Hjelmerstald.

Jeg har altid haft det sådan, at det var et magisk åndehul.

Jeg har det sådan, at når man går ned igennem Hjelmerstald, bliver man suget ind i en magisk verden, hvor tid og sted er ligegyldigt. Det er mit helle, der hvor jeg samler kræfter.

Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig?

Min mor og far. De har været kæmpe store forkæmpere for kulturlivet i Aalborg. De har hjulpet flere unge kunsthåndværkere og musikere på vej.

De har skabt en kulturinstitution i Aalborg med et anerkendt koncertsted, hvor både musikere og kunstnere bliver respekteret.

De fleste anerkender Langes Gård som en turistattraktion, men de færreste tænker på, det faktisk også er deres private hjem.

Susanne Justsen
- Det er godt at være kunsthåndværker i Aalborg. Kunderne er enormt søde og taknemmelige, siger Louise Lange. Foto: Henrik Bo

Hvordan er det at være kunsthåndværker i Aalborg?

Det er godt at være kunsthåndværker i Aalborg. Kunderne er enormt søde og taknemmelige. De har stor respekt for kunsthåndværk og kunst, og deres interesse er nogle gange forbavsende høj.

Men det er også lidt ensomt til tider. Vi har ikke mange kollager. Jeg kan godt misunde dem, der bor i Lønstup eller Ebeltoft en gang imellem, fordi de har sparringspartnere lige ved siden af.

Susanne Justsen
Fra 1996- 2000 rejste Louise Lange rundt i ind- og udland for at forfølge drømmen om at blive glaspuster, men hun vendte til sidst hjem til Aalborg og gik i lære hos forældrene. Foto: Henrik Bo

Hvordan er det at være 3. generation i familiefirmaet?

På den ene side er det meget fedt at være 3. generation. På mange punkter står jeg på skuldrende af de to forrige generationers arbejde, så man kan sige, at jeg har sprunget over, hvor gærdet allerede var lavet lavt til mig.

I Japan siger man, det tager 3 generationer at blive en god keramiker, så det holder jeg mig bare til.

På den anden side er det enormt nervepirrende, og til tider bliver jeg nervøs for, om jeg kan løfte den arv, der er skabt.

2020 har været et svært år for mange. Hvordan kommer du i julehumør trods coronakrisen?

Efter jeg flyttede tilbage til centrum, er der en særlig ting, jeg gør for at få ro i hovedet, og i denne tid også komme i lidt julestemning. Jeg går en aftentur rundt i byen.

Jeg holder meget af hele kvarteret omkring Budolfi Plads, både det nye og det gamle. Og når man ser de juletræer, der er sat op på gammel torv, kan man da kun komme i julehumør.

Susanne Justsen
- Jeg holder meget af hele kvarteret omkring Budolfi Plads, både det nye og det gamle, siger Louise Lange. Foto: Henrik Bo
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...