Hjælp naturen - også i forårs- og sommermånederne, opfordrer klummeskribent Gittemarie Johansen

KLUMME: Okay, jeg tænkte på den her klumme tilbage i begyndelsen af maj, hvor vejret var absolut fantastisk, men i skrivende stund sidder jeg i et sommerhus nær Mols bjerge og havde pakket mine vandresko, blot for at se regnen stå ned i stænger udenfor. Derfor synes jeg, at dagens klumme først og fremmest skal dedikeres til vejret tidligere på måneden, hvor emnet var mere relevant, men jeg håber også, at den kan bruges fremadrettet, når vi går varmere og tørrere tider i møde.

For det var nemlig rigtig spise-is-og-gå-tur-vejr tidligere på måneden, og som dedikeret skraldeentusiast, betyder det én særlig ting, nemlig is i eget glas.

Det her kræver nok lidt mere forklaring. Jeg har de sidste mange somre haft minimum min egen teske med i tasken, når programmet har stået på gåtur med mulighed for at støde på et ishus. Det er blot for at undgå den lille plastikske, som man ofte får med. Hey, den undgår man helt, hvis man lige pakker sin eget ske. Almindelige teskeer er først og fremmest også meget mere effektive, når det kommer til at selve is-spisningen, ærligt så kan man godt føle at den her plastikske blot skænker farten.

Nå, men altså glasset. Som et uadskilleligt makkerpar, så bliver skeen altså gjort selvskab af et rengjort marmeladeglas. Dette gøres for at undgå papbærgeret, som ofte kommer indbygget med at tyndt lag plastik for at kunne holde tæt (præcis lige som to-go kaffekrus), eller som blot ikke kan genanvendes som pap, fordi det har været i kontakt med madvarer. Hvis man er til det, så kan man også få et kræmmerhus i stedet, det er rimelig zero waste lige der, men desværre ofte ikke plantebaseret, så jeg hopper over (og krydser fingre for, at de måske en dag kan findes).

Men den her løsning fungerer faktisk også ganske fint, og for tiden glæder jeg mig så meget til at smage alskends lækre is fra det medbragte glas. I forhold til hygiejne, så er glasset selvfølgelig rengjort, og ydermere, så kan man undgå at lade glasset røre ved andre ting bag diksen. Jeg spørger altid om det er muligt at sende isen over disken og ned i mit glas, så skal ingen andre røre ved det (især i disse tider er det bestemt en fordel), og så bliver det da nærmest ikke mere hygiejnisk.

Men jeg kan også liste andre forårs- og sommertraditioner, som altid kommer med årstiden, en af dem værende affaldsindsamlingerne. Her taler jeg både om de store begivenheder, hvor vi sammen lige tager en tørn, og det er i øvrigt en enormt hyggeligt måde at bruge en eftermiddag på,. Men jeg taler også om de mindre individuelle handlinger, som i det store billede gør en kæmpe forskel. I takt med at vejret bliver bedre, så er vi mange, som kommer ud af vores lejligheder for at få et enkelt solstrejf, inden pligten kalder igen.

Et ekstra skud går ud til at alle jer andre, som hverken har egen have eller altan, I ved hvor vigtigt det er at komme en tur ned i parken, når vejret endelig er til det. Men altså, man kan desværre godt se, når aktivitetsniveauet stiger, for mange efterlader sig et spor af pizzabakker, engangskopper, dåser uden pant, og den der plastik som ofte findes rundt om six-packen. Man kan også finde mindre stykker affald som kapsler, sugerør, cigaretskodder og meget mere. Måske er det ret tydeligt, hvor jeg er på vej hen her, men det er altså mega cool, hvis man ikke lader det ligge i græsset. Okay, det er mega nederen, når affald bare ligger i vores fælles parker som ellers er så dejlige, og det ville jo være optimalt, hvis dem som var ansvarlige for at det havnede der i første omgang også var dem, som samlede det op, så synes jeg faktisk, at det er alles ansvar, hvis man ser det - både på gaden, i naturen, men også i vores grønne områder i byen. Måske er det ikke vores skyld at det er havnet her, men det er hundrede procent vores problem.

Personligt kan jeg også godt forstå, at man ikke har dedikeret al sin fritid til at rydde op efter andre, det er vist kun fair, men det er også en fin mellemvej. Min tommelfinger er ”pick up three”, som egentlig stammer fra en ocean-plastic-kampagne, men som også virker fint i Østre Anlæg. Man samler simpelthen tre stykker affald op og sorterer det korrekt. Tre er overskueligt, tre stykker affald tager ingen tid men kan gøre en kæmpe forskel. ”Pick up 3” er altså lige så meget fast forårs- og sommerinventar som is på stranden og ølbowling i parken. Jeg føler at den her vane med tre stykker affald eller isen i eget glas for den sags skyld, eksempler på, hvordan alle kan gøre noget, man behøver ikke engang være perfekt (det er der egentligt heller ikke noget, der hedder), men overvej lige, hvor sprødt det ville være, hvis vi alle lige tog tre en gang imellem.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...