Studerende fra Aalborg Universitet gør os alle sammen klogere på isbjørnene

AALBORG: Et unikt samarbejde mellem Aalborg Universitet (AAU) og Aalborg Zoo betyder, at de studerende får direkte adgang til de vilde dyr. For både studerende, dyrepassere og os, der besøger dyrene, giver det en fantastisk mulighed for at forstå dem bedre og dermed forbedre deres liv.

- Har isbjørnen en personlighed? Og har det overhovedet betydning?

Svaret er ja. Det konkluderer en gruppe biologistuderende fra Aalborg Universitet (AAU), efter at de har tilbragt deres femte semester med at nærstudere isbjørnene i Aalborg Zoo.

- De har hver sin personlighed, og det er vigtigt at vide i forhold til, hvordan man skal stimulere dem, fortæller Anika Gottschalk.

Sammen med tre medstuderende satte hun sig for at undersøge isbjørnenes adfærd. De havde lagt mærke til, at isbjørnene ikke lader sig påvirke af publikum, men til gengæld reagerer de, når en hund går forbi.

- Vi fik lov til at sætte en del små kameraer op i isbjørnenes anlæg, så vi kunne se, hvordan de reagerede på de ting, som vi smed ind til dem, og som lugtede af hund. Vi har set timevis af optagelser, og det er tydeligt, at de to isbjørne, som vi fulgte, reagerer forskelligt på lugten, forklarer Anika Gottschalk.

Den ene blev mere gentagende - stereotyp kalder man det - i sine bevægelser, mens den anden isbjørn blev mere rolig.

- Det tolker vi som et tegn på, at når den har haft noget at lege med, så slapper den bedre af, siger Anika Gottschalk.

Isbjørne er ekstremt kloge, lyder vurderingen af dyrepasser Frank Thomsen, der har haft stor glæde af samarbejdet med de studerende. Foto: Aalborg Zoo

Hun bakkes op af isbjørnenes faste dyrepasser, Frank Thomsen, som er ovenud begejstret for de unge studerende og deres arbejde:

- Isbjørne er ekstremt kloge, og det er så vigtigt at imødekomme deres personlighed. Det, der kan ligne inaktivitet, er i dette tilfælde et tegn på, at bjørnen kan finde ro og er tilpas, siger han.

Selvom dyrepasser Frank Thomsen, der er en erfaren dyrepasser, godt ved, at en isbjørn har personlighed, så har han alligevel fået meget ud af samarbejdet med de studerende.

- Det samlede billede har givet os dyrepassere ideer til nye ting, vi kan gøre for at stimulere dyrene. Overraskende mange mennesker tror ikke, at bjørnene har en bevidsthed på det plan. Med det fokus, som nu kommer på dyrene, gør de studerende ikke bare os klogere, men de er med til at udbrede kendskabet til dyrenes velfærd og budskabet om, at de er meget mere end underholdning.

Direktøren i Aalborg Zoo, Henrik Johansen, er enig.

- Erfaringerne fra dette første forløb gør, at vi nu kan arbejde videre med at øge interaktionen mellem de studerende og vores gæster, så besøgende i zoo får et direkte vindue til feltforskningens metoder og resultater.

- Med studerende, der arbejder i haven, smelter oplevelser og viden sammen, og vi ser bestemt frem til et endnu større samarbejde, tilføjer direktøren.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...