Thomas Pedersen og Kim Poulsen har udviklet et lokaliseringsprodukt, der måske kan gøre livet mere trygt for demensramte

AALBORG: Oprindeligt var chippen tænkt til at lokalisere materielle ting, der er blevet stjålet, men ret hurtigt skiftede iværksætterduoen kurs for at afhjælpe et helt andet problem. Nemlig demensramte, som har svært ved at gå ture på egen hånd.

De to har i fællesskab med teknikere og brugere udviklet et lokaliseringsprodukt, der med stor præcision kan vise, hvor en person befinder sig. Der er lignende produkter på markedet i form af GPSer, men iværksætterne har haft fokus på at lave en endnu bedre løsning.

- Vores brik adskiller sig fra GPSer, der jo bruger satellitter, og som derfor bruger en farlig masse strøm. Det var det første problem, vi ville løse, og så ville vi gerne have produktet til at kunne virke globalt. Derfor bruger vi mobilteknologi, som sidder på alle master i verden. Det bruger næsten ingen data og bruger heller ikke ret meget strøm, fortæller Thomas Pedersen.

For hvis en person med demens forlader sit hjem og får svært ved at finde hjem, så er det afgørende, at produktet kan holde strøm og vise hjælperne præcis, hvor vedkommende befinder sig. Der medfølger derfor en brugerflade i form af en app, hvor man kan indstille forskellige ting. Eksempelvis en normal tid for, hvor længe man er væk, og så lyder der en advarsel, hvis man skulle overskride den.

- Produktet er ret simpelt, og så giver det den demensramte frihed til at kunne gå ud selv, siger Thomas Pedersen og fortsætter:

- Der er helt klart et behov, og der allerede er en ret stor efterspørgsel. Også fra plejepersonalet der jo er mærket for livet, hvis en borger bliver væk, og det ender ulykkeligt.

Camilla Gammelgaard
Her ses hele holdet i Otiom. I midten er det Kim Poulsen og Thomas Pedersen. Foto: Lasse Sand

Iværksætterduoen har siden opstarten af Otiom i 2017 ansat syv medarbejdere og samarbejder med andre firmaer, så hele rammen om den nye brik er i orden. Holdet har til huse på Novi i Aalborg Øst, og de er klar til at sende brikkerne ud i slutningen af februar.

- Man kan allerede bestille dem på vores hjemmeside. Det er på abonnement til 299 kroner om måneden, og så får man data og udskiftet sin brik, hvis der kommer en ny version, fortæller Thomas Pedersen.

Otiom har også fået samarbejder på plads med forskellige nordjyske kommuner.

I fremtiden håber Kim Poulsen og Thomas Pedersen, at man kan bruge deres chip til endnu flere formål.

- Det kan være personer, dyr eller ting, men vi skal lige lære produktet bedre at kende først. Så i begyndelsen fokuserer vi på brugen i forhold til demensramte personer, siger Thomas Pedersen.

Han har efterhånden en del erfaring med iværksætteri, og han kommer gerne med gode råd til andre, der overvejer at forfølge deres drømme og ideer.

- Først og fremmest skal man teste sin ide af. Det kan være ved at spørge sin familie og venner og rundt i sit netværk. Og så skal man skrive nogle punkter ned i forhold til ideen og om, hvordan man vil finansiere den. Det behøver ikke være en stor forkromet plan til at starte med, siger han og fortsætter:

- Så skal man tage en snak med sin bank og selvfølgelig passe på med at tro, man tjener en masse penge fra den første dag. Det er nok sjældent, det sker. Har man brug for at sparre med andre i samme båd, så er der flere gode iværksætterfællesskaber inde i byen, afslutter han.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...