Jeanette Fischer Anthonsen sætter fokus på høretab, og blandt andet holder hun snart åben høreuge. Foto: Martin Damgård
Mennesker

Jeanette vil bekæmpe stort tabu: - Skaden er uoprettelig og konsekvenserne er enorme

Hver 6. aalborgenser og dansker lider af høretab, men alligevel er det de færreste, der søger hjælp

08. juni 2022 kl. 19:59

AALBORG: Høretab og høreapparater er formentlig noget, de fleste forbinder med deres bedsteforældre og plejehjem. Samtidig vil størstedelen af os dog kunne snakke med om oplevelsen af tinnitus, men netop tinnitus og høretab er to ting, der går hånd i hånd.

Og det er noget, vi som samfund bør være mere opmærksom på.

Det mener Jeanette Fischer Anthonsen, der driver høreklinikken, BetterSound, fra sine lokaler i Aalborg og Tårs.

Foto: Martin Damgård

- Der er stigma og tabu forbundet med høretab og det at bruge høreværn eller høreapparat. Det er en skam, for konsekvenserne af ubehandlet høretab og en manglende forebyggelsesindsats mod høretab er store.

Selvom der i en årrække har været stor fokus på at nedsætte støjniveauet på arbejdspladsen, så mangler der fokus på støjniveauet efter klokken 16, mener hørespecialisten.

Faktisk anslås det, at hver 6. dansker over 18 år har problemer med hørelsen. Derfor mener hun, det er på tide at tage ørets advarselssignaler alvorligt.

- Hver gang man får tinnitus, har man udsat sig selv for skade. En støj over 80 decibel i otte timer antages at skade hørelsen. I løbet af en normal hverdag udsætter vi ofte os selv for et skadende niveau af decibel, når vi føntørrer vores hår, skruer op for musikken i bilen og derefter deltager i et støjende håndboldarrangement, forklarer Jeanette.

Foto: Martin Damgård

- Mange vil ovenpå Aalborg Karneval og koncerter opleve, at øret ringer. Det er ørets måde at sige, at du har været udsat for høj støj i for lang tid. Det er ørets naturlige måde at sige fra på, og det skal vi lytte til.

- At høre er at leve

For Jeanette er der en stor sammenhæng mellem det at høre og det at leve.

Det bunder i, at man ved et høretab i højere grad skal anstrenge sig for at deltage i sociale arrangementer, og det kan i sidste ende resultere i, at man begynder at trække sig fra sociale arrangementer.

Høretab er ofte en langsommelig proces, og derfor er der en tendens til, at folk slår problemet hen, fortæller Jeanette.

- Høretab sniger sig lige så stille ind med årene, og på den måde bemærker vi ikke, at vi er på vej mod et høretab. Derfor opdager vi ikke, at det skaber problemer for os, før det er for sent.

- Når vi ikke tager hånd om problemet og samtidig trækker os, så vil hjernens hørecenter langsomt gå i dvale. Det resulterer i endnu dårligere hørelse og kan svække hjernens evne til at skelne mellem ord som hest og blæst, og det er svært at gøre om, hvis der ikke støttes op om høresansen.

Hun fremhæver også, at nogle personer kan være afhængige af deres hørelse for at varetage deres jobfunktion. Dermed er høresansen essentiel for stort set hele vores liv.

- At høre er at leve. Det kan ikke understreges nok.

Konsekvenser af høretab

- Det er vanskeligere at gennemføre en uddannelse

- Kontakten til arbejdsmarkedet svækkes

- Der bruges så mange kræfter på at kommunikere på arbejdet eller i uddannelsen, så der ikke er energi til andre aktiviteter

- Relationer til familie og venner bliver sværere at opretholde og mange isolerer sig

- Deltagelse i frivilligt arbejde, fritidsaktiviteter, kurser samt kulturelle og politiske arrangementer kræver for mange kræfter og opgives af mange.

Kilde: Høreforeningen.dk

Høretab er en uoprettelig skade

Høretab kan være en medvirkende årsag til udvikling af Alzheimers og demens. Desuden er høretab en uoprettelig skade, og derfor opfordrer indehaveren af BetterSound til, at man tør bryde med tabuet.

- Hvis vi bare kunne forebygge høretab fra starten, kunne vi forebygge så mange andre sygdomme, siger Jeanette.

- Der er en misforståelse af, at hvis man går ind i en høreklinik, så kommer man ud med en rollator. Det kunne ikke være mere forkert.

Iværksætteren fortæller, at høreapparater er diskrete og effektive i modsætning til den gængse opfattelse af, hvad et høreapparat er. Derudover kan man købe billige, genanvendelige og diskrete høreværn, der kan beskytte øret mod høje frekvenser, men uden det påvirker hørelsen på lavere decibel a la samtaleniveau.

Med andre ord håber hun på, at folk oftere vil tænke over det støjniveau, som de udsætter sig selv for, og hvis folk har den mindste mistanke om høretab, bør de søge hjælp og ekspertise for sin egen skyld.

- Vi hørespecialister skal ikke bestemme, hvad folk skal gøre. Men kunne vores generation og de kommende generationer ved koncerter og sportsarrangementer tage et høreværn på og måske skrue ned for sine høretelefoner i dagligdagen, så ville vi have nogle generationer, der står stærkere og sundere i forhold til sit eget helbred, siger Jeanette Fischer Anthonsen.

Jeanette valgte at blive selvstændig med BetterSound i 2020 med udgangspunkt i Østervrå. I dag har hun lokaler i Tårs og på Brandstrupgade 12 i Aalborg. På sidstnævnte adresse vil hun i uge 26 afholde åben høreuge, hvor man kan få foretaget høretest, høre om høretab og dets konsekvenser, der rækker ud over hørelsen.

Klinikken søger i den forbindelse testpersoner og ambassadører for høreapparater.

Annonceret indhold

Nyeste