Du mister højst din dårlige samvittighed, hvis du giver den grønne jul en chance, mener Gittemarie Johansen.

KLUMME: Vi siger, at julen er hjerternes fest, men ofte virker det som om, at den eneste måde, vi efterhånden kan fortælle nogen at vi holder af dem på, er ved at købe en dyr ting. Eller måske i det i virkeligheden slet ikke sådan, man skal gribe det an. I stedet for med det samme at overfalde den enkelte forbruger og pege fingre af dem for at tage del i forbrugsbuffeten ved at købe gaver, så synes jeg i stedet, at vi skal rette vores fokus med dem, som beder forbrugeren om det – nemlig butikker og industrien og deres efterhånden langt ude promovering af den materielle jul.

Måske er det ikke så underligt, at julen er blevet en forbrugerhøjtid, når man tænker på, at dem som får allermest taletid, dem som pryder vores busstoppesteder og vores reklamespots, og dem hvis butiksvinduer vi år efter år beundrer, det er dem, som sælger os den jul, som vi elsker at hade. Men alligevel, så tør de fleste ikke afvige fra”traditionen”, som foresten ikke er særligt gammel. Men det synes jeg nu godt, man kan tillade sig, for når alt kommer til alt, så er vi forbrugere med til at forme vores højtider, for der produceres, hvad der sælges kan (jeg forestiller mig at det sidste her nærmest kan synges med alskens julemelodier).

Jeg bliver hverken den første eller den sidste, som brokker sig over den materielle jul, men jeg synes, det er pudsigt hvordan vi ofte formår at være småsure over, at julen er blevet så forbrugs-fokuseret på samme tid, som vi er på vej ud af Salling med favnen fuld af ting og sager, som ingen har ønsket sig. Men vi har et valg.

At vælge den helt store forbrugsfest fra betyder ikke engang, at man skal bo i en off-grid skovhytte og kramme træer og bytte bær, man har fundet den 24, selvom det egentlig lyder som en meget hyggelig forlænget weekend. Nej, nogle gange skal der ikke mere til for at få en grønnere jul, end at vi lige er opmærksomme på, hvor vores penge ryger hen. Ved at støtte start-ups, mindre bæredygtige virksomheder, så bliver julen grønnere. Ved at give oplevelsesgaver frem for ting, så bliver julen grønnere. Ved at lave noget selv eller støtte lokale kunstnere, så bliver julen grønnere. Ved at pakke gaver ind i stof og frem for plastikbelagt gavepapir, så bliver julen også grønnere.

Jeg elsker både at give og få gavekort til kulturlivet, restaurantbesøg, lokalt fremstillet keramik, veganske måltidskasser, håndlavede smykker i genbrugssølv samt genbrugsfund, og familien er med på den. Vi har alle sammen fået en bedre jul ved at skrue ned, koble af og kun give gaver med mening. Min far kigger efter genbrugsgaver hele efteråret, og både min mor og min bror tegner og maler på livet løs. Og det hele pakkes ind i genbrugspap og gamle viskestykker. Mange af de gaver, som gives på kryds og tværs er faktisk også ting, som vi nyder sammen, såsom biograf- og teaterbilleter og ture ud i det blå. Man mister altså ikke andet end den dårlige samvittighed, når man giver den grønne jul en chance.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...