Hvad sker der, når man siger farvel til bilen og hej til cyklen?

KLUMME: Tre uger er der nu gået uden min trofaste sorte hævner, min elskede, franske Captur. Den er solgt, den er væk - og tilbage er der nu en tom plads i indkørslen, der dagligt minder mig om det, der engang var.

Hvad så nu? Dagligt tilbagelægger jeg de to gange 18 kilometer fra bopæl til arbejde på det gule lyn, min cykel. Det giver op til flere timer hver uge, hvor jeg lader min krop hylle i tætsiddende lycra. Dette er naturligvis til glæde for min egne komfort, men jeg anerkender, at det muligvis ikke kan tillægges en større æstetisk værdi. Dette, til tider, ubehagelige syn beklager jeg naturligvis overfor mine medtrafikanter.

Perioden uden bil falder heldigvis sammen med ”Vi cykler til arbejde” kampagnen, hvilket nu gør, at jeg er kongen på holdet. Denne titel er desværre ikke blevet bekræftet at de andre deltagere.

Hvad er så ulemperne når nu bilen ikke længere er der?

Det kan være en særdeles kold start på dagen, hvor bilen og dennes sædevarme har kunnet varme min krop. Ligeledes er oplevelsen af transport i regnvejr noget anderledes, når man sidder og nyder den hypnotiske lyd af vinduesviskerne brummende lyd over forruden, end når man sidder gennemvåd på en cykel.

Kørsel med trailer og turene til renovationspladsen er noget, der hører fortiden til. Jeg savner min jydekrog.

Den kommende køreferie kan også virke noget uoverkommelig.

Hvad er så fordelene ved at leve uden bil?

Det har overrasket mig meget, hvorledes livet uden bil indtil videre har formet sig. Transporttiden er blevet lidt længere, til gengæld holder jeg aldrig i kø, jeg skal aldrig lede efter en parkeringsplads, og tiden der skal bruges på transport, er altid den samme. Indrømmet, jeg er til tider et fattigt menneske, der finder glæde i at overhale alle de biler, der hver dag holder i kø.

I dag blev jeg ringet op af en sælger, der ville sælge mig et bilrelateret abonnement. Da han med største selvfølge konstaterede, at jeg nok har en bil, var det med stor glæde, at jeg kunne sige, -Nej, den har jeg solgt. Der blev utroligt hurtigt stille i den anden ende, og han søgte lidt efter ordene, inden han så sig slagen og ønskede mig en god dag.

Når jeg er til festlige sammenkomster, skal jeg aldrig overveje mit indtag af alkohol, da jeg ikke skal finde min plads bag rattet.

Den daglige motion er klaret i forbindelse med transporten, og konditionen bliver mærkbart bedre. Derfor kan jeg til tider tillade mig et større indtag af kalorier.

Vinterdæk? Syn? Service? Ja, det klarer jeg selv, det tager ca. 20 minutter, og reservedelene til cyklen er økonomisk meget overkommelige.

Hermed regnestykket for den første tid uden bil:

Besparelser på bil: Afdrag: 2800,- Brændstof: 1000,- Parkeringsafgifter: 600,- Forsikring og miljøafgift: 600,- samlet besparelse: 5000 kroner.

Gevinster: Cyklet 576 kilometer, vægttab 5 kilo.

Er jeg så en nyfrelst fossilfornægter? Nej, min kommende hybridbil bliver leveret i december, og foran mig venter der nogle særdeles kolde måneder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...