Kirstine Richter foreslår at droppe de dårlige undskyldninger - og slappe af

KLUMME: Vi har så travlt. Jeg har travlt. Med et job, der ikke bare er et job, men for mit vedkommende er min identitet. Der er ikke meget tid til at holde sådan rigtig fri. Jeg er selvfølgelig ikke den eneste, der har travlt. Vi arbejder alle sammen hårdt og længe og meget. Vi fortæller også hvor travlt, vi har. Nogle har endda så travlt med at fortælle, hvor travlt de har, at de glemmer at få lavet noget.

Det er socialt accepteret, at vi har travlt med vores arbejde - det er for nogle et direkte tegn på succes at have travlt. For hvis du har travlt, så må det være, fordi der er bud efter dig, at du er vigtig, og du laver sikkert også mange penge. Når man ser andre have helt vildt travlt, mens man selv har en periode, hvor man laver absolut ingenting, kan man godt føle sig en anelse utilstrækkelig. For mens der er bud efter alle andre, er der ingen, der mangler eller kan bruge dig.

Jeg har selv været nede og kysse asfalten. Den asfalt du rammer, når du har ignoreret alle faresignaler og røde blinkende lamper så tilpas længe, at kroppen til sidst bare trækker strømstikket uden advarsel og lader dig falde i jorden med hovedet først. Jeg havde for travlt.

Stress kommer til udtryk på meget forskellige måder, men fælles for alle, der har været ramt, er, at man ikke har lyst til at ende der igen, så for eftertiden lytter man rigtig godt efter, hvad kroppen fortæller.

Men hvad gør man så, når stemmerne i samfundet og omkring en siger, at man helst skal have travlt hele tiden med arbejde, sociale arrangementer, familie og hobbier - og du samtidig har lært, hvor vigtigt det er at lytte til din krop?

I dag er det søndag. Jeg var til fødselsdag i går. Den startede kl. 17.30, og jeg tog hjem kl. 20.00. Grunden? "Jeg skal tidligt op i morgen og arbejde - jeg har simpelthen så travlt."

Vi er nået til et punkt, hvor vi kan bruge vores "travlhed" som en undskyldning til sociale arrangementer: "Du, jeg har simpelthen så travlt..." er en bedre og mere accepteret undskyldning, end klassikeren "jeg er syg", eller endda sandheden "jeg vil hellere ligge hjemme på sofaen og lade op i mit eget selskab". Jeg havde ikke for travlt til at blive ude til sent i går, jeg ville bare gerne tidligt hjem, fordi min krop og mit hoved havde brug for ro - men hvorfor føles det så forkert?

Jeg kunne ikke slippe tanken, da jeg kom hjem, for hvis ikke vi passer på os selv, så er der ingen, der får gavn af os; hverken familie, venner eller arbejdsgivere. Så for fremtiden vil jeg lade være med at have for travlt med at have travlt og i stedet sige: "Jeg bliver nødt til at tage en aften på sofaen, for det har jeg virkelig brug for" - og så have det godt med det.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...