De håber, deres historie kan få flere til at lære førstehjælp

AALBORG: Jeppes hjerte holdt pludselig op med at slå, og de sad bogstavlig talt med hans liv i deres hænder; Anne Sofie Balleby og hendes mor, Marianne, som nu er blandt de nominerede til Årets Hjerteredder 2021.

For det gik godt, og Jeppe overlevede.

- Vi synes, at alle, der har reddet et liv, fortjener en kæmpe anerkendelse. Vi er selvfølgelig glade for at være nomineret, men vi føler, at vi allerede har vundet - for vi har stadig vores dejlige Jeppe hos os, siger 26-årige Anne Sofie Balleby om sin jævnaldrende kæreste.

For at finde årsagen til nomineringen skal vi tilbage til 20. september sidste år.

Hele familien, der kommer fra Aalborg, er inviteret til konfirmation på Sjælland, så de overnatter på et hotel i Helsingør.

I løbet af natten får Jeppe Mikkelsen det dårligt. Han har problemer med mavesyre, mener vagtlægen.

- Så klokken halv fire kører vi ud og køber mælk og mavetabletter på en tankstation. Jeppe var bestemt ikke på toppen, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig det, der skete nogle timer senere, siger Anne Sofie Balleby.

Om morgenen vågner Jeppe med trykken for brystet.

- Og så ringer jeg til min mor for at få hjælp, hun er sygeplejerske og bor på et andet hotelværelse. Da jeg lægger telefonen, er Jeppe faldet bagover i sengen. Han er helt væk, og hans blik er stift. Han bliver blå om munden, og så ved jeg, at han har fået hjertestop, siger Anne Sofie Balleby.

- Det var som om, jeg fik uanede kræfter. Jeg rev Jeppe ned på gulvet, ringede 112 og begyndte hjertemassage. Heldigvis vidste jeg, min mor var på vej - for jeg var ikke i tvivl om, at hvis nogen kunne redde Jeppe, så var det min mor.

Marianne Balleby er vant til at handle hurtigt, og hun overtager hjertemassagen. Andre sørger for at hente hjertestarter og hjælper med hjertelungeredning - og de når også at støde med hjertestarteren, inden ambulance og reddere når frem.

- Det er fuldstændig vanvittigt, og jeg ønsker ikke for nogen, at de kommer til at opleve det - frygten for at ens kærestes liv smuldrer mellem fingrene på en, siger Anne Sofie Balleby.

- Det er helt ubærligt og uvirkeligt, at det er en fra familien, man prøver at redde uden at vide, hvad det ender med.

Jeppe Mikkelsen er ikke ved bevidsthed men trækker vejret, da de kører afsted mod Rigshospitalet, hvor han får konstateret en blodprop og indopereret en stent. I dag har han det godt, han arbejder igen fuld tid hos Jutlander Bank, løber 10 kilometer uden problemer og spiller også golf.

Anne Sofie Balleby, der er HR-assistent hos McDonald's Danmark, er ikke i tvivl om, at familiens hurtige reaktion og hjælpen fra andre gæster på hotellet gjorde hele forskellen.

- Jeg gik ikke i panik og tilkaldte hurtigt hjælp. Vi fandt uanede kræfter, og så hjalp vi hinanden. Vi snakkede hinanden gennem, hvad det næste var, vi skulle gøre, siger hun, der selv lærte førstehjælp, da hun tog kørekort.

- Men mange kan ikke førstehjælp, så jeg håber, at vores oplevelse får flere til at lære det. Det er så vigtigt, at man kan det, det burde være obligatorisk for befolkningen at komme på førstehjælpskursus. Jeg håber også, at jeg selv bliver instruktør på et kursus på et tidspunkt, så jeg kan give noget tilbage efter det, vi har været igennem.

Anne Sofie Balleby håber, at hun og resten af familien på et tidspunkt får mulighed for at takke alle dem, der hjalp dem med at redde Jeppe den dag i september.

Det er omkring fem måneder siden, Jeppes hjerte gik i stå.

- Vi er stadig psykisk påvirket af det, der skete, og det har helt klart sat sine spor i vores liv. Vi er blevet bedre til at nyde livet, vi tænker meget over, hvad vi bruger det til. For man ved aldrig, hvornår det er slut, siger Anne Sofie Balleby, der også fortæller, at de stadig får hjælp af en psykolog.

- Det var en voldsom oplevelse. Som 25-årige tror man, livet er uendeligt, men det er det ikke. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle stå med min kærestes liv i mine hænder.

Der er tre nominerede til Årets Hjerteredder 2021. Du kan stemme her indtil 10. marts klokken 12, og prisen bliver uddelt ved Hjerteforeningens indsamlingsshow Hjertegalla lørdag 13. marts.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...