Johnny Melchior Nielsen har arbejdet med fisk siden han var 13 år - nu åbner han ny fiskeforretning

I 10 år har han ikke spist fisk.

Faktisk kan Johnny Melchior Nielsen rigtig godt lide alt godt fra havet, han synes bare, at kvaliteten af den fisk, vi kan købe, generelt er for ringe og så hellere undvære.

Men alt det bliver der lavet om på, når han om en god uges tid åbner sin helt egen fiskehandel.

- Jeg går efter kvalitet og til en pris, hvor almindelige mennesker kan være med, siger han.

Butikken, Johnny’s Fiskehus, ligger på Nibevej i St. Restrup, og netop i disse dage er han ved at gøre alt klar til åbning lørdag, 1. september. Det er ham selv, der helt fra bunden har bygget lokalerne i forbindelse med familiens hus. Et projekt, der indtil videre har taget ham syv måneder og stort set alle ugens dage.

- Set i bakspejlet er det en ret sindssyg beslutning, men det er en ret stor tilfredsstillelse i sig selv at have bygget noget, siger han med et stort smil.

Katrine Schousboe og Torben Hansen
Hornfiskejern og knive er fundet frem fra gemmerne, for Johnny Melchior Nielsen vil opskære al fisken selv

Fiskehandler som 13-årig

Johnny Melchior Nielsen har allerede mange års erfaring som fiskehandler.

Han begyndte i branchen som 13-årig, og da han fyldte 18, købte han den forretning i Hundested, han hidtil havde arbejdet i.

I 2006 trængte han til at lave noget andet, solgte forretningen og har siden arbejdet med kriminelle unge og autister, været skraldemand, kørt lastbil og haft et have- og anlægsfirma, for bare at nævne noget af det.

Undervejs er familien, som også tæller kone og to børn rykket til St. Restrup for at være tættere på bedsteforældrene, og da parret sidste år kom til at tale om, hvad han egentlig havde lyst til, kom ideen om endnu en fiskeforretning op.

- Det var rimelig oplagt, og så var det jo bare at gå i gang, siger han.

Så mens hans kone Anne M. Jensen har sørget for en fast indtægt og taget sig af hus og børn, har han brugt stort set alle timer på at bygge en stor fiskebutik med plads til røgeovn og et rum til at skære fisken op. Planen er nemlig, at Johnny Melchior Nielsen skal tage sig af alle led selv.

- Det er op kl. 04 om morgenen og af sted til Hirtshals eller Strandby for at hente fisk, så hjem og skære op og gøre klar før åbningstid. Hele dagen går i butikken frem til kl. 17.30, remser han op og tilføjer så:

- Jeg ved i den grad, hvad det er jeg går ind til. Og jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang.

Katrine Schousboe og Torben Hansen
Der er god plads til varerne i butikken, for dels skal der være meget at vælge mellem, dels skal der være meget af det.

Vil inspirere til mere fisk

Butikken skal have et bredt sortiment af alle former for frisk fisk. Der skal være rigeligt af det, for det får kunderne til at købe mere, mener han.

Mens Johnny Melchior Nielsen fortæller, fingererer han ved et stort hornfiskejern, som har været pakket ned i årevis. Ved siden af ligger en håndfuld knive, som han også skal have gang i igen.

- Jeg kunne virkelig godt tænke mig at kunne inspirere flere mennesker til at spise fisk. Og man kan få flere til at købe fisk, hvis det er lige til at gå til. Mange i dag ved ikke, hvordan de skal tilberede det og vil ikke stå og udbene. Men her kan jeg i modsætning til supermarkedet hjælpe og rådgive kunderne. Jeg vil gerne tilbage til noget lidt gammeldags, hvor jeg kan give service for i sidste ende handler det om faglig stolthed, siger han.

I selve butikken regner han med at sætte en stor tv-skærm op, hvor man kan følge med i, hvordan han før åbningstid har behandlet fisken og skåret den op. For han har ikke noget at skjule.

Disken kommer kun til at indeholde råvarer. Halvfabrikata er ikke noget for ham, måske lige på nær færdigrørt fiskefars. Det vil han tilbyde tre forskellige slags af efter de opskrifter, han tidligere har brugt.

Katrine Schousboe og Torben Hansen
Den nye butik ligger lidt uden for byen - billig huslejere, giver nemlig billigere fisk, lyder ræsonnementet.

Naiv tosse fra Sjælland

Oprindelig planlagde han at åbne butik i midtbyen.

Men udsigten til at skulle smide f.eks. 15.000 kr. hver måned til husleje, før den første fisk var solgt, fik ham til at kigge mod hjemmeadressen.

- Jeg vil rigtig gerne holde prisen nede, og det kan jeg gøre, når jeg ikke skal tjene til huslejen også. Derfor har jeg lavet det hele selv.

Mens han har makket med butikken, er det blevet til mange tanker. En af dem er, at han måske godt kunne tænke sig at få én i arbejdsprøvning i butikken engang. Ikke så meget for at få hjælp, men mest for at gøre noget for andre. Han har tidligere selv været gennem møllen og vil gerne give noget tilbage.

- Jeg har lært, at man kan holde til meget, når det er noget, man brænder for. Det gør jeg. Og går det her ikke, så kan man jo bare sige, at jeg er den naive tosse fra Sjælland, griner han.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...