- Jeg er glad for 2. pladsen, når det ikke kunne blive til mere, siger Josefine Frøkjær-Jensen med et grin. Foto: Frederik Overgaard
Mennesker

Josefine valgte en anden vej end veninderne - nu er hun blandt Danmarks bedste

Mange unge tager en gymnasieuddannelse af pligt og uden lyst, og det er en skam, mener tjenereleven

28. april 2022 kl. 19:39
Opdateret 29. april 2022 kl. 14:07

AALBORG: Josefine Frøkjær-Jensen vendte den seneste måned hjem til Aalborg med en sølvmedalje fra DM for tjenerelever. Denne weekend skal hun repræsentere Aalborg til DM i Skills, men tjenerfaget har ikke altid været hendes plan A.

Faktisk var tjenerfaget aldrig rigtig en plan for nordjyden, før skæbnen spillede hende et puds.

For historien er noget i retningen af, at en veninde til en venindes mor så et jobopslag fra restauranten San Giovanni. Indehaveren søgte deltidstjenere, og Josefine greb muligheden for at tjene nogle lommepenge ved siden af gymnasiets SU.

- Da jeg mødte op, blev jeg stort set bare iført en polo, og så sprang jeg ellers ud i det, siger Josefine Frøkjær-Jensen.

Hun erindrer sine første møder med gæster som grænseoverskridende, men oplevelsen er hun glad for i dag.

- Jeg blev kastet ud i det, men for mig var det en rigtig god måde at lære tingene på, siger hun.

- Gymnasiet var en skøn og lærerig tid, men som interessen for tjenerfaget voksede, måtte jeg erkende, at jeg nok skulle en anden vej – og det har mine fantastisk dygtige kollegaer især bidraget til.

Josefine blev ansat af Mikele Volpi (tv.) på San Giovanni som afløser, da hun endnu var gymnasieelev. Foto: Frederik Overgaard

En ekstra familie

For Josefine var tjenerfaget og det kollegiale fællesskab som at få sig en bonus-familie. Dagligdagen på arbejdspladsen gør, at man kommer til at kende hinanden på en helt særlig måde, fortæller hun.

- Det er til tider rigtig hårdt, men efter sådan en aften, så sætter man sig og får en fyraftensøl alle sammen. Så bliver der pustet ud og grinet af alt det, der var surt og hårdt – og giver hinanden et klap på skulderen for alt det, der gik godt, siger Josefine Frøkjær-Jensen.

- Dagen efter vågner man op og har lyst til at gøre det hele igen.

Efter at have færdiggjort sin gymnasieuddannelse tog hun et halvt sabbatår, hvor hun fortsatte som tjener hos San Giovanni. Efter samtaler med sin chef og kollegaer blev hun enig med sig selv om, at hun skulle uddanne sig indenfor faget.

Nemmere at følge flokken

I dag er hun ikke i tvivl om, at tjenerfaget er den rigtige vej at gå for hende. Da hun skulle vælge uddannelsesretning efter folkeskolen, blev det dog aldrig fremlagt som en reel mulighed.

- I folkeskolen fortalte vores uddannelsesvejleder kort om erhvervsuddannelserne, men det blev aldrig for alvor foldet ud eller talt op. Det lå meget i kortene, at man skulle tage en gymnasieuddannelse.

Det mener tjenereleven er en skam. Dels fordi erhvervsuddannelserne bliver glemt, men i endnu højere grad for de elever, der ikke nødvendigvis passer ind i gymnasiernes format.

- Rigtig mange vælger gymnasiet, fordi det er kutymen og man ikke hører om erhvervsuddannelserne. Så er det nemmeste bare at følge flokken, siger Josefine Frøkjær-Jensen.

- Der er derfor nogle, som får en rigtig dårlig oplevelse med at gå i skole og derfor forbinder skole med noget surt og tvært. Hvis de i stedet var kommet i skole til tjener, kok eller tømrer, så havde det givet dem en helt anden form for blod på tanden.

Josefine drømmer om at videreuddanne sig til sommelier, der er en tjener, som er specialiseret og tager sig af serveringen af vin i en restaurant. Foto: Frederik Overgaard

Tjenerfaget åbner mange muligheder

Selvom Josefine er glad for tjenerfaget, så er det ikke ensbetydende med, at fremtiden for hende og studiekammeraterne er på gulvet som tjener.

- Jeg kender en veninde, hvis onkel er uddannet tjener. Han har videreuddannet sig og er i dag direktør for en af de største hotelkæder i sydøst Asien, siger Josefine Frøkjær-Jensen, der selv drømmer om at videreuddanne sig til sommelier.

- På den måde er tjeneruddannelsen ikke nødvendigvis endestationen for ens uddannelsesforløb, og den kan faktisk danne grundlag for, at man får endnu mere ud af sin videregående uddannelse.

Veninderne har fået respekt for faget

Nordjyden havde selv en naiv tankegang om tjenerfaget, før hun begyndte på uddannelsen. Hun var af den opfattelse, at tjenerne udelukkende serverede anretninger og ryddede bordene efterfølgende.

Det er dog langt fra sandheden, fortæller hun.

- Det er på mange måder en halv kokkeuddannelse, hvor vi skal have styr på udskæringer, grundsaucer og sæsonens råvarer. Derudover handler det om alt fra læren i at sammensætte menuer og finde vin dertil til gæstepsykologi og mer-salg, siger hun.

For nyligt mødtes hun med sine folkeskoleveninder, der har søgt mod universitetet for at uddanne sig. De spurgte ind til hendes uddannelsesforløb, og blev overraskede over, at det forløb over tre år.

- Mine veninder har fået nyt indblik i og respekt for faget efter, at vi snakkede om længden og indholdet af uddannelsen.

Stor cadeau til Aalborg Tech College

Danmarks næstbedste tjenerelev ønsker at sende en stor cadeau i retningen af Aalborg Tech College.

Hun havde ingen kendskab til hverken Pinot Noir, de syv grundsaucer eller gæstepsykologi, da hun begyndte på tjeneruddannelsen. Men det var ingen hindring, fortæller hun.

- Tjenerfaget rummer mange forskellige typer, og derfor er det bare endnu federe, at vi på Tech College har nogle virkeligt dygtige faglærere, der omfavner eleverne, uanset hvad udfordringen måtte være, siger Josefine Frøkjær-Jensen.

Denne weekend er hun til DM i Skills for at repræsentere sin skole og dens lærere, og det glæder hun sig til.

- Til DM i Skills skal jeg stå mere på egne ben, så det bliver en interessant udfordring. Jeg forventer at føle en masse adrenalin pumpe i blodet i løbet af dagen. Når dagen er omme, er jeg nok mere end udmattet, siger Josefine Frøkjær-Jensen.

- Og så forventer jeg selvfølgelig at hive metal med hjem til Aalborg.

DM i Skills foregår torsdag 28. april til lørdag 30. april i Høng.

Annonceret indhold

Nyeste