Den amerikanske kunstner Joe Iurato er ved at gøre sit værk Good Luck Kid færdigt midt i Aalborg. Foto: Katrine Schousboe
Livet her

Amerikansk kunstner maler sin søn på væg i Aalborg

Kunstneren Joe Iurato er i fuld gang med et stort stencilværk midt i byen. Se her, hvor du finder det

13. august 2021 kl. 19:03

AALBORG: Der er gang i trafikken her på kanten af weekenden. Folk med shoppingposer myldrer gennem krydset ved Algade og Østerågade.

Men lige så travlt der er på byens mest centrale strøg, lige så stille er der, hvis man drejer om hjørnet ved legepladsen i Lommeparken.

Kigger du op, vil du se, at der alligevel er aktivitet et stykke oppe på bygningen - på bagvæggen til Paradis Is. Her er den amerikanske street art-kunstner Joe Iurato fra en lift netop i fuld gang med at gøre endnu et af byens store gavlmalerier færdigt. Han kæmper en ulig kamp med vejret og udsigten til regn, for selv den mindste smule vand risikerer at sætte en stopper for arbejdet.

Joe Iuratos særkende er nemlig, at han arbejder med flerlags stencils - udskårne skabeloner, som han så minutiøst spraymaler sit værk efter. Og selv om hans stencils er lavet af et tykt pap-træ-lignende materiale, kan de ikke tåle regn.

- Fordelen ved stencils er, at den største del af mit arbejde foregår hjemme i studiet. Jeg skal have planlagt det hele, før jeg kommer til det sted, hvor jeg skal lave værker. Alt er målt op, og motivet skåret på forhånd. Det betyder så, at jeg kan lave et værk som dette på stort set én dag, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Har du set det? Hollandsk street art-duo er tilbage i Aalborg

Joe Iurato er særligt kendt for at arbejde med stencils - og ofte i grå-sorte farvetoner. Foto: Katrine Schousboe

En stork på taget

Den største del af værket har han fået op, men der mangler fortsat et vigtigt element - en stork.

- Jeg har hørt, at I her mener, at det giver held at have en stork på taget, så det kommer der - lige der oven på ventilationsanlægget, forklarer han og peger på de enorme rør, der løber uden på bygningen.

Storken er også en reference til hoveddelen af værket - en drenget skikkelse, som skuer ud over Lommeparken med skateboard og spraydåser inden for rækkevidde. Værket hedder Good Luck Kid, og tanken med storken er, at den ønsker drengen held og lykke på den videre færd.

Drengemotivet er absolut velkendt for Joe Iurato - for forlægget er hans egen 9-årige søn.

- Jeg har to sønner. Og jeg bruger dem til stort set alle mine værker. Jeg dokumenterer nærmest deres barndom på den måde. Rejser man rundt i verden og ser mine motiver, vil man kunne se, hvordan de har udviklet sig, fortæller han og tilføjer:

- Det er en måde at have mine børn tæt på, når jeg er væk fra dem for at rejse rundt. Men jeg minder også mig selv om "barnets" undrende tilgang til verden. En undren som vi har det med at glemme efterhånden som vi bliver voksne. Her ved vi jo ikke, hvad barnet er på vej til. Men jeg har forsøgt at få nogle elementer med, som viser den barnlige nysgerrighed. Mange kender jo nok til, at barnet samler en paprulle op og med største selvfølge leger, det er en piratkikkert, siger han.

LÆS OGSÅ: Seks nye gavlmalerier er på vej i Aalborg

Drengeskikkelsen hænger højt oppe over Lommeparken midt i byen. Foto: Katrine Schousboe

Ved siden af legepladsen

Selv om Joe Iuratos værker er planlagt til mindste detalje, før han forlader New York for at rejse ud i verden, så kan der komme overraskelser undervejs. Og i Aalborg blev det en positiv en af slagsen.

- Jeg vidste ikke på forhånd, at jeg skulle arbejde lige op ad en legeplads. Men det er simpelthen en fantastisk placering, det er som om, det hele falder på plads. Og så har det bare været skønt at arbejde, mens børnene har leget og peget op på mig, fortæller han.

I det hele taget er Joe Iurato meget bevidst om at bruge sig selv i sine værker. En anden tematik i værkerne er hans store interesse for musik, som kommer til udtryk i portrætter af musikere - særligt i jazz og blues-genren.

- Man kan godt sige, at det, jeg laver generelt, er en slags åben bog over mit liv, fastslår han.

Joe Iuratos værk ved Lommeparken er en del af Kirk Gallerys galvmaleriprojekt kaldet Out in the Open. Det er syvende sæson, at galleriet inviterer en række af verdens store street art-kunstnere til byen for at udsmykke vægge og gavle.

Annonceret indhold

Nyeste