
Klumme: Historie er bare størst
Lau Aaen skriver satiriske klummer med perspektiv fra den nordjyske hovedstad
AALBORG: Det har gået ham på, kritikken af Ingemann og Kongerækken. Det har gået hele produktionsholdet på. Jeg er med Peter Ingemann og TV2-holdet på researchtur i det nordjyske. Og den fylder da, den kritik, historikere og museer har rejst af udsendelsesrækken om danske konger og dronninger, under avisoverskrifter som “Flere fejl i tv-succes”, “Noget forfærdeligt sjusk” og “TV2 fejlinformerer groft om danmarkshistorien”. Naturligvis, det ville være underligt andet.
Ja, man fik fejlagtigt, siger de, placeret vikingeborgene Trelleborg på Lolland og Aggersborg lidt nordvest for Nørresundby.
- Jeg er selv meget perfektionistisk. Det irriterer mig da, siger Peter Ingemann og hopper på knallerten.
Og ja, man glemte Skåne, Halland og Blekinge på oversigten over fortidens Danmark. Og det smuttede også med Sydslesvig og Bornholm.
- Det er 1000 års historie, siger produceren til mig. Så kommer man til at misse noget.
Jeg sidder også på en knallert nu, alle sidder på en knallert. De starter lidt ujævnt.
Det er træls med de fejl, men historie handler om det store billede, de store træk. Måske glemte man den tredjedel af landet, der lå øst for Øresund, men man huskede de to andre tredjedele. Og at et museum mener, man har forbyttet nogle Reventlower, holder ikke Ingemann søvnløs, siger han. Jeg nikker. Jeg har heller ikke ligget søvnløs over lige netop det. Lagt, som man siger heroppe. Sket er sket. Man skal ikke hænge sig i fortiden, man skal videre.
Vi researcher til en ny udsendelsesrække om vores fælles historie, til et afsnit om det historiske Nordjylland og vi har meget, vi skal nå. Fra Kong Attila i Hune til runestenene i Elling, joker jeg. Den fanger Ingemann og hele holdet med det samme. Det er fedt at være sammen med andre historienørder. Spøg til side, vi skal selvfølgelig se på noget rigtig historie. Noget med gang i den. Skipper Clements dristrige sabotageaktioner under besættelsen og den slags. Fyrkat er vist også heroppe et sted.
- Nordjylland har jo ligget lige her i det nordlige Danmark længe, siger jeg. Ingemann er enig. Det var faktisk et af de områder, TV2 helt konsekvent havde med på Danmarkskortet i Ingemann og Kongerækken. Det siger noget om Nordjyllands historiske betydning. Det er ikke et område, man sådan lige glemmer.
Jeg ranker ryggen. Yes we can, sagde Kennedy, og nu har han sin egen plads i Aalborg. Der holder vi og kigger på statuen af en anden “if you can dream it, you can do it”-type: Christian 9. Det var ham, der lavede Rundetårn. Eller, nu bliver vi faktisk lidt usikre, men det var en Christian, det står vi allesammen fast på. Ligesom Rosa Parks stod fast, da der var bøvl med hendes pladsreservation. Det lærte man af. Historien lærer os noget hele tiden. I dag er det meget nemmere at reservere plads i offentlig transport. Tak for det.
Historien er på mange måder fortællingen om, hvordan det hele blev til. Hvis de tidligere år ikke var der, ville vi ikke være, hvor vi er i dag. Den, der ikke kender historien, er dømt til at gentage den. Vi skal lære af den, vi skal bruge den rigtigt. Historien er bare størst.
LÆS OGSÅ: Klumme: Vensyssel-Thy driver bort
LÆS OGSÅ: Klumme: Derfor taler alle i Paris om Aalborg
Lau Aaen (f. 1982) skriver satiriske og fiktive klummer med perspektiv til aalborg:nu fra den nordjyske hovedstad med et skarpt blik for den omkringliggende verden.