Mennesker

Klumme: Mågetrusselsniveau hæves efter nye angreb

Lau Aaen skriver satiriske og fiktive klummer med perspektiv fra den nordjyske hovedstad

19. juni 2022 kl. 19:22

For første gang siden den trådte i kraft, er den nationale trusselsskala for mågeangreb forhøjet til niveauet orange. Det er det næsthøjeste niveau i femtrinsfarveskalaen, der indførtes efter et længerevarende kommissionsarbejde med inddragelse af samtlige rigsfællesskabets myndigheder og indtil flere eksterne konsulenthuse.

Ved orange er trusselsniveauet f.eks. så højt, at restauranter og madvogne ikke må servere pommes frites og churros udendørs.

Det er simpelthen for farligt, vurderer myndighederne.

Særligt de nordjyske havnebyer er udsat, og ved et yderligere øget trusselsbillede kan en egentlig nedlukning af Nordjylland komme på tale. Det var dog ikke noget, hverken statsministeren, den operative chef for Taskforce Måge eller formanden for Danske Beredskaber havde lyst til at gå nærmere ind i på gårsdagens pressemøde i Spejlsalen.

Situationen er allerede alvorlig nok, som den er.

- Mågeberedskabet har opgivet at komme med gode råd. Der er simpelthen ikke noget at gøre, når først en måge sætter sig noget for, lød det på pressemødet fra en desillusioneret og opgivende taskforcechef, som for ganske nylig selv tabte kampen om en ikke nærmere beskrevet frituretilberedt fødevare til en “samvittighedsløs repræsentant for himlens rockere”.

- Måger er for psyko, nåede den tydeligt frustrerede chef at tilføje, før statsministeren, der i øvrigt er fra Aalborg, og selv har oplevet måger tæt på under opvæksten i et af Grønlandskvarterets mest mågeudsatte områder, afbrød og afsluttede pressemødet.

Udenfor demonstrerede en mindre gruppering bestående af blandt andet mågebenægtere, frihedskæmpere og konspirationsteoretikere mod de nye tiltag. Demonstrationen opløste imidlertid sig selv, da en flok uidentificerede flyvende væsener med hvide fjer blev for nærgående.

Det orange trusselsniveau varsler, at enhver færden i landets havnebyer er forbundet med umiddelbar risiko for aggressive og angrebslystne måger, der ikke kender forskel på dit og mit, og “under slet skjult trussel om brug af næb og klør eller gennem list og overraskelse søger at tilegne sig snacks og øvrige fødevarer, der ud fra gængse ejendomsretslige definitioner ikke tilkommer dem”, som det hedder i den kommissionsrapport, der ligger til grund for trusselsskalaen.

Beslutningen har allerede fået churrosvognenes interesseorganisation, Churros Danmark, og Foreningen af Danske Softicesælgere til at kræve, at de omfattende kompensationsordninger, Folketinget netop har vedtaget, allerede nu kommer til umiddelbar udbetaling. Flere andre interesseorganisationer ventes at følge efter.

Det vides endnu ikke, om Justitsministeriets arbejde med at forbyde og opløse mågeflokke, der virker ved vold eller trusler om vold, vil få nogen reel effekt.

Privatfoto

Lau Aaen (f. 1982) skriver satiriske og fiktive klummer med perspektiv til aalborg:nu fra den nordjyske hovedstad med et skarpt blik for den omkringliggende verden.

Annonceret indhold

Nyeste