Foto: Jesper Larsen
Mennesker

Klumme: Opgør med havneriet - havnen skal væk fra vandet

Lau Aaen skriver satiriske og fiktive klummer med perspektiv fra Nordjylland

14. august 2022 kl. 19:15

Vi har rigtig gejlet hinanden op, Kristian Thulesen Dahl og jeg.

- Den skal længere væk. Maje længere, siger han og vifter med begge arme i retning endnu længere. Mod det fjerneste af horisonten, hele vejen rundt.

Jeg vifter også, i samme retning. Vi er helt og aldeles på bølgelængde. Det er Aalborg Havn, vi taler om. Thulesen Dahl er just tiltrådt direktør og der gik ikke mange sekunder, før han annoncerede at nu skal den udflyttes, havnen. Ud af Aalborg centrum, 110 kilometer væk, mindst.

Væk fra den forkælede storby og ud i landet.

Det er fuldstændig samme afstand, Thulesen Dahl krævede Radio24syv flyttet væk fra København, dengang han var DF-formand. Så det er ikke nyt, det her koncept. Det kan ikke komme bag på nogen. Det handler om principper og dem har han taget med sig.

- Maje, maje længere, fortsætter Thulesen Dahl på spirende nordjysk.

Udtalen er endnu ikke helt i skabet, naturligvis ikke. Man kan sagtens fornemme, han kæmper lidt med sproget som nynordjyde og det bliver nok aldrig helt rent. Men man kan sådan set fint forstå ham.

Vi er taget i Aalborgtårnet for at danne os et overblik. For ligesom bedre at kunne fornemme hvor langt, Aalborg Havn skal flyttes væk. Det kræver et vist udsyn, man kun kan få herfra.

- Langt væk, langt ud og ind i kernelandet, siger vi, jublende og i kor, og peger begge i alle retninger.

Der kunne den være. Og der! Mulighederne er mange udenfor de større byer. Derude er der højt til loftet, brede vidder og sårnnåe, masser af plads til havne. Nu er det det rigtige Udkantsdanmarks tur, det virkeligt virkelige Danmark. Der må sgu være lidt balance i det, bare af og til.

Bare en bette my.

- Og da gerne til en by uden kystlinje, siger jeg.

Thulesen Dahl nikker.

- Jamen, så må man jo etablere en kystlinje.

Vi er igen fuldstændigt enige. Ude på landet, ude i Produktionsdanmark, ser man ikke problemer.

- Man ser muligheder, siger vi begge, næsten synkront, og highfiver.

Det er svært ikke at blive inspireret af alt det der gåpåmod derude.

- Hvis man kan lave metro i København, kan man også flytte Aalborg Havn til Sindal.

The sky is the limit. Nu er Sindal nok ikke realistisk her, for Sindal ligger noget mindre end 110 kilometer væk, men det er princippet i det. Det tror jeg, de fleste kan forstå.

- Aarhus Lufthavn ligger jo også langt ude på landet.

Det er svært at være uenig i.

- Og det fungerer jo fint.

Det ved jeg ikke nok om.

- Den største afstand er jo ofte den mentale, siger Thulesen Dahl.

Præcis, der skal en mentalitetsændring til. Det er ikke rimeligt, at kun byer med hav, havn og kystlinje må have havnemiljø og havneindustriarbejdspladser. Vi skal fordele vores havnemiljøer og havneindustri ud over hele landet. Alt andet er ikke bare københavneri, det er havneri af værste skuffe.

Det er ikke i orden.

Det siger vi nej til.

Vi siger fra.

Lau Aaen. Privatfoto

Lau Aaen (f. 1982) skriver satiriske og fiktive klummer med perspektiv og et skarpt blik for den omkringliggende verden.

Annonceret indhold

Nyeste