Lau Aaen skriver satiriske klummer med perspektiv fra den nordjyske hovedstad

- Det er en rigtig ærgerlig situation, en beklagelig situation, lyder det fra den spækhugger, der i over en måned har ligget strandet i Limfjorden, men nu igen svømmer frit. Af egen drift, til eksperters store overraskelse og øjensynligt helt uden at advisere relevante myndigheder.

I april måtte den ellers trækkes fri fra en sandbanke ved Hals af personale fra Naturstyrelsen og Falck. Utallige arbejdstimer, flere forsøg og assistance fra motorbåde skulle der til. En givetvis bekostelig affære med både overtids- og weekendbetaling midt i stigende brændstofpriser og øget inflation.

- Jeg skal være den første til at beklage. Ingen ærgrer sig mere over det her, end jeg gør.

Siden har spækhuggeren opholdt sig i Grønlandshavnen i Aalborg, før den atter strandede ved Nørre Uttrup Lystbådehavn og derefter igen et par hundrede meter væk. Gentagne gange har statslige og kommunale natur- og vildtkonsulenter søgt en afklaring. Uden held.

- Nu er det tid til at se fremad, siger spækhuggeren, der hverken ønsker at gå yderligere ind i de faktiske omstændigheder eller kommentere havbiologers bud på årsagen til strandingen.

Forvirring og forfølgelse af sildestimer har været nævnt.

- Det er slet ikke en diskussion, jeg kommer til at gå ind i. De spekulationer må helt og aldeles stå for deres regning. Der er fulgt en fuldstændig standard navigationspraksis efter alle gældende forskrifter.

- Vi kommer det ikke nærmere.

Flere gange har spækhuggeren givet omverdenen det indtryk, at strandingen var et engangstilfælde, men siden måtte den efter eget udsagn “præcisere” tidligere udtalelser. Fiskeri- og Søfartsmuseet har med hjælp fra norske eksperter afsløret, at selvsamme hval mindst én gang tidligere er strandet ud for de nordjyske kyster. Så sent som i november 2021 strandede spækhuggeren ud for Haslevgaarde Strand mellem Øster Hurup og Als.

Den tonstunge tandhval af delfinfamilien afviser, at der har været tale om bevidst vildledning.

- Det billede kan jeg slet, slet ikke genkende. Du finder ikke nogen, der ønsker denne sag fuldt oplyst mere end jeg. Jeg kan forstå, at der nu pågår en undersøgelse hos relevante og kompetente myndigheder, og det arbejde synes jeg - i al stilfærdighed - man skal respektere.

- Det er en undersøgelse, jeg er glad for.

Om Beredskabet for Havpattedyr vil kræve et økonomisk efterspil, er endnu uvist. Men også den afgørelse imødeser spækhuggeren efter eget udsagn med sindsro. Meget fattet, meget afklaret. Ansvar er ikke en ukendt størrelse for det store havpattedyr, der med et blandt spækhuggere lidt slidt udtryk er vant til at have luffen på kogepladen nede i havets maskinrum.

- Der er ikke noget at komme efter. Reglerne er fulgt til punkt og prikke, understreger spækhuggeren og henholder sig til Aalborg Havns oplysninger om, at hvalen ikke umiddelbart har været til gene for skibsfarten eller havnetrafikken i øvrigt.

- Og så tror jeg ikke, vi her kommer til at gå yderligere ind i rent tekniske spørgsmål. Med al respekt.

Lau Aaen (f. 1982) skriver satiriske og fiktive klummer med perspektiv til aalborg:nu fra den nordjyske hovedstad med et skarpt blik for den omkringliggende verden.

Lau Aaen
Privatfoto
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...