Lau Aaen skriver satiriske og fiktive klummer med perspektiv fra den nordjyske hovedstad

Statsmagten er blevet nordjysk. Det er nærmest overflødigt at skrive det. Kun de færreste kan oprigtigt være i tvivl. Javel, vi har en nordjysk statsminister, en nordjysk erhvervsminister, en nordjysk kulturminister, en nordjysk udviklingsminister, en nordjysk fødevareminister, og Geodatastyrelsen er flyttet til Nørresundby, det er ikke nyt. Men det går meget mere vidt end det.

Det er i stort og småt. Det er i selve magtens væsen og udtryk.

I de små tegn, i de store træk, i det grundlæggende og i glasuren. Selv ikke-nordjyder fornordjysker sig. Det er her, vi finder indflydelsen og troværdigheden.

Statsapparatets etater nærmest konkurrerer om at være mest nordjysk.

Politiske iagttagere bemærkede tidligt trækkrogene på ministerbilerne. Nu er det de kroge, som oftest i brug. Det kan man lige så godt, nu de er der. Alt andet ville være spild.

Nu udgiver Nationalbanken rapporter, der hedder “Monetære og finansielle tendenser - stigende inflation og sånnåeh”.

Nu ender ethvert svar fra en minister, topembedsmand eller erhvervschef, der vil holde sig bare nogenlunde til, med et par sekunders tavshed og et “såeh”. Den er svær at svare tilbage på. Der ikke noget, at komme efter. Den er lukket. Enhver tænkelig kritik er afmonteret, enhver journalist afvæbnet.

Nu ved vi, at der slet ikke stod noget i de slettede sms’er mellem regeringens topfolk, herunder statsminister Mette Frederiksen og departementchef Barbara Bertelsen. Det står nu klart for enhver, selv politiske kommentatorer og chefredaktører. Ja, de slettede sms’er er faktisk slet ikke slettet, der har aldrig stået noget i dem. De har været tomme hele tiden. Ingen er gået glip af noget. Det er helt normalt nordjysk bare at sidde og ikke sige noget, også på skrift. Man sidder bare og kigger ud i luften. Man siger ingenting. Stille og roligt. Kvalitetstid. Man kan nærmest høre væguret tikke i den tavse sms-korrespondence. Det er allerhøjst blevet til et tilløb til en besked, en tekstmæssig rømmen sig.

Vi ved også, at nordjyske regnemetoder er ved at blive implementeret i skattevæsenets momsafdeling, og at nordjyske effektiviseringskonsulenter allerede har sparet flere ordendelser væk i centraladministrationens skriftlige materiale. Det er økonomisk, det er klimavenligt, det er meget moderne.

Og hvis rygterne taler sandt, får vi snart en nordjysk efterretningschef, så ordknap og langsom i tale, at han eller hun end ikke når at røbe statshemmeligheder til journalister, før pressen har tabt tålmodigheden.

Det er et spørgsmål om national sikkerhed. Danmarks troværdighed, forholdet til fremmede tjenester og alliancer - og sånnåeh.

Det’ maje.

LÆS OGSÅ: Klumme: Vendsyssel-Thy driver bort

LÆS OGSÅ: Klumme: Historie er bare størst

Lau Aaen
Lau Aaen. Privatfoto

Lau Aaen (f. 1982) skriver satiriske og fiktive klummer med perspektiv til aalborg:nu fra den nordjyske hovedstad med et skarpt blik for den omkringliggende verden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...