Solen skinner, og det er bidende koldt. Se billeder fra vores frosne by her

AALBORG: Kulden bider i kinderne, og solen har for en stund brudt skylaget. Det er fredag, det er februar, og det er Aalborg fra sin smukkeste side.

Mange dage med frostvejr og flere nætter med tocifrede minusgrader trækker nu for alvor spor rundt om i byen. Søer og vandhuller inviterer til skøjteløb og også i havneområdet er der efterhånden frosset godt til.

Katrine Schousboe
Isen breder sig stadigt længere ud i Fjorden. Foto: Martin Damgård

Natten til fredag er der målt de laveste temperaturer i ni år i Danmark med mere end -20 grader i Horsens. Det er ifølge DMI en pludselig opvarmning i over 30 km's højde over Arktis i begyndelsen af januar, der er årsag til, at det er blevet så koldt. Siden har et massivt højtryk nemlig lagt sig godt til rette over Nord- og Mellemskandinavien og åbnet for vinterkulden østfra.

- Det kan lyde underligt, at en opvarmning langt væk, flere uger tilbage og meget højt oppe i atmosfæren kan medføre koldt vintervejr i Danmark, men der er en forklaring. Højt oppe i atmosfæren over Arktis, i det lag, der kaldes stratosfæren, befinder den såkaldte arktiske kuldehvirvel sig, også kaldet den polare vortex. Hvis den polare vortex svækkes, kan det føre til store ændringer i vejret længere nede i atmosfæren, og udfaldet kan blive en længerevarende kold periode. Det er det, som vi oplever nu, skriver DMI på deres hjemmeside.

Vores fotograf Martin Damgård er trukket i det varme tøj og har været en tur ude for at se nærmere på havneområdet, og hvordan kulden har lagt sig over blandt andet Fjorden.

Du kan se flere vinterbilleder ved at klikke på billedet i toppen af artiklen

Katrine Schousboe
En vinterbader trækker nysgerrige blikke i Vestre Fjordpark. Foto: Martin Damgård
Katrine Schousboe
Her er der vist basis for en mavelanding af den slags, der gør rigtig ondt - også på måger. Foto: Martin Damgård
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...