Bare rolig: Rakkerens Hule i Aalborg er ikke i fare for at forsvinde fra de underjordiske gemmer

AALBORG: Rakkerens Hule i Aalborg er ikke i fare for at forsvinde fra de underjordiske gemmer eller blive mast sammen af kæmpestore entreprenørmaskiner.

Så bare rolig: - du har stadigvæk mulighed for - om føje tid og ved specielle lejligheder - at besøge det historiske og navnkundige fangehul og på den måde få en omstigning til fortiden...

Torben O. Andersen
Sådan kommer man ned i Rakkerens Hule. Man er nemlig nødt til at kravle ned ad stigen for at komme ned i fangehullet. Privatfoto

En hel del mennesker har nemlig her på det seneste gjort sig nogle frygtelige forestillinger om, at det gamle og bevaringsværdige underjordiske fængsel - Rakkerens Hule - i Algade i Aalborgs centrum i værste fald kunne blive offer for den mega store og bygningsmæssige forandring, der igennem længere tid har stået på i forbindelse med omdannelsen af hele Budolfi Plads-området og herunder især opgravningen af Algade.

Men der er som allerede nævnt ovenfor ingen grund til bekymring for det ca. 30 kvadratmeter store - eller lille om man vil - fangehuls videre skæbne. Kælderen ligger således et par meter nede i jorden.

Torben O. Andersen
Opgravningen af Algade er et større og tidskrævende vejprojekt, og indvielsen af den færdige vejstrækning er berammet til lørdag den 2. maj 2020. Foto: Torben O. Andersen

Museumsdirektør Lars Chr. Nørbach, Nordjyllands Historiske Museum i Algade 48, siger til aalborg:nu, at fangehullet ikke er i fare for at lide overlast.

- Snarere tværtimod, vil jeg sige. For ganske vist er dele af fangehullets top og sider lige for tiden blotlagt, men slutresultatet skulle gerne munde ud i dels en bedre beskyttelse af Rakkerens Hule, dels en forbedret adgang til selve fangekælderen.

Lars Chr. Nørbach gør bl.a. opmærksom på, at Slots- og Kulturstyrelsen er inde over sagen, og at det i øvrigt er By- og Landskabsforvaltningen hos Aalborg Kommune, der administrerer Rakkerens Hule.

Torben O. Andersen
Per Møller peger her på en del af fangekælderens oprindelige murværk, som man dels bevarer, dels forstærker. Foto: Torben O. Andersen

Per Møller fra entreprenørfirmaet Arkil A/S er formand for det igangværende vejprojekt i Algade, og han oplyser til aalborg:nu, at man sørger for at beskytte Rakkerens Hule på alle tænkelige måder.

- Vi er meget bevidste om, at der naturligvis skal tages alle mulige hensyn til denne kulturarv i forbindelse med vejarbejdet, så derfor går vi også særdeles varsomt til værks ved netop kælderbygningen.

- Vi værner om det gamle murværk, som vi dels bevarer, dels forstærker. Så man kan på sin vis godt kalde vores arbejde for et nænsomt restaureringsarbejde, understreger han og tilføjer, at adgangsforholdene til fangekælderen endvidere forbedres med bl.a. installering af et hydraulisk jerndæksel.

Per Møller fortæller også, at indvielsen af vejstrækningen er berammet til lørdag den 2. maj 2020.

Torben O. Andersen
Der er ægte uhygge for alle pengene - og lavt til loftet - når man er kommet ned i den lille og dystre fangekælder, der emmer af grusomme skæbnefortællinger. Arkivfoto: Bente Poder

Og til slut lidt bonus-info:

Rakkerens Hule var oprindeligt ment som en kælder, men den fik sin storhedstid som fængsel.

Hullet var nemlig kælderen i Aalborgs vesttårn - der var omgivet af store volde og som fungerede som byens vestlige indgang.

Tårnet og hullet blev bygget i 1400-tallet, og i 1577 blev tårnets kælder så omdannet til fængsel.

Mennesker, der blev kastet i hullet, sad som oftest og ventede på at blive hængt, ligesom hekse også blev smidt derned, inden de skulle brændes på bålet.

Vesterport og det tilhørende tårn blev raget ned i 1732, men hullet fortsatte som arrest indtil 1756, hvor det blev fyldt op med sand.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...