Tusindvis af liter vand bliver for første gang lukket ind på Aalborg Teater

AALBORG: Et stort ensemble og tusindvis af liter af vand.

Der er en første gang for alting. Også på Aalborg Teater, som i morgen, lørdag 11. september, ikke alene har premiere på forestillingen Sommergæster på Store Scene, men også indvier en rekvisit i særklasse.

For første gang hiver teatret nemlig vand i litervis ind i på scenen i form af en flerdelt pool, som skuespillerne skal om bord i.

- Det har været noget af en opgave at få løst, indrømmer Torben Sørensen, der er produktionsleder på teatret.

Han er som produktionsleder praktisk ansvarlig for, at de tanker, som stykkernes scenografer kommer op med, bliver omsat til en brugbar virkelighed. Om det er at få en bil til at trille over scenen, ombygge en pølsevogn eller anlægge en vej.

Men netop en pool eller vand i større mængde, har han aldrig prøvet kræfter med før.

- Vand er lidt svært at have med at gøre, fordi det kan gøre temmelig megen skade og kan bevæge sig, så vi har måttet bygge poolen op helt fra bunden, fortæller han.

Katrine Schousboe
Vandet er 70 centimeter på det dybeste sted - men der skal også være plads til, at 10-12 skuespillere er i ad gangen. Foto: Henrik Louis

70 centimeter vand

Det er blevet til en lidt Storm P-agtig løsning med blandt andet et stort metalstativ, der går helt ned og står på gulvet i kælderen flere meter under scenen. Oven på er der af lastbilpresenning bygget ikke bare et, men to bassiner med forskellig dybde.

- Når vi går i gang med at omsætte scenografernes tanker til virkelighed, ved vi sjældent nøjagtig hvordan, eller hvor meget tingene skal bruges, så derfor kræver det en vis fleksibilitet i det, vi laver. Vi skal være klar til at lave om undervejs, forklarer han og tilføjer, at i dette tilfælde blev det til, at 10-12 skuespillere på én gang skulle kunne komme i vandet.

På det dybeste sted er poolen 70 centimeter, men når flere står op i vandet, stiger vandstanden, så er derfor har man tættest på publikum, måttet lave en tagrende-lignende konstruktion, som sender overskudsvand ned i kælderen i en stor tank, hvor det så kan pumpes tilbage i bassinet.

- Når scenografer får ideer, tænker de jo ikke over, at det er f.eks. ved scenekanten er masser af strøm, eller at det skal være sikkert for skuespillerne. Det er så min opgave at få løst de udfordringer, og jeg kan faktisk rigtig godt lide det arbejde. Jeg plejer at kalde om drømmenes værksted, fordi vi skal prøve at realisere de vilde tanker, siger han.

Katrine Schousboe
Det er langt fra første gang, at Torben Sørensen bliver kastet ud i et sjovt og lettere skørt projekt - for to år siden omdannede han en gammel pølsevogn til et østeuropæisk spisested. Arkivfoto: Torben Hansen

Justeringer undervejs

Netop denne gang, har Torben Sørensen fået en del kommentarer om, at det ikke ville kunne du med den megen vand på scenen. Men du, det gør det. Også når der hver tredje dag - af hensyn til skuespillernes sundhed - skal skiftes vand, eller når han er blevet nødt til at justere poolen med ti ruller med antiskrid-tape for at sikre, at ingen kommer til skade på det glatte gulv.

- Efterhånden som man arbejder sig igennem det, kommer de justeringer. Vi har for eksempel også måttet finde en løsning, så vi kan hæve vandtemperaturen, lyder det.

Selv om Sommergæster først har premiere i morgen, så er Torben Sørensen allerede i gang med at knække nye nødder eller løse nye udfordringer til kommende forestillinger. Lige nu arbejder han for eksempel på at finde ud af, om han inden for en rimelig økonomisk ramme kan imødekomme en scenografs ønske om et scenegulv bygget op omkring et par transportbånd til en senere forestilling.

- Så må jeg regne på, hvad det skal koste og om det overhovedet er muligt. Men mon ikke det lykkes. Det gør det som regel, siger han.

Sommergæster er skrevet af den verdenskendte russiske forfatter og dramatiker Maxim Gorkij i 1904. Det handler om en gruppe venner fra den veluddannede middelklasse, der har samlet sig i et sommerhusområde. Her har de lange snakke om livet - skyllet ned med store mængder alkohol, der er skandaler og en voksende mistillid til verden omkring dem.

Forestillingen spiller til og med 25. september.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...