Du kan opleve de vilde vikinger fra Aalborgs vikingekampklub hver sommer på Lindholm Høje. Foto: Krisitian Mikkelsen
Mennesker

Kristian slås med sværd og økse: - At være viking er lidt ligesom at være campist

Kristian Mikkelsen startede vikingeklubben for 10 år siden i Aalborg. I dag betyder interessen fællesskab og passion for våben

10. maj 2022 kl. 20:02

AALBORG: I en sportshal i Vestbyen bliver der krydset klinger hver tirsdag.

Det løstsiddende joggingtøj er bestemt fra dette århundrede - men sporten, der bliver praktiseret her, har helt gamle rødder tilbage til vores forfædre.

- Vikingekampsport er en kampsport lidt ligesom karate. Vi slås med stålvåben, så i starten er der meget, man skal lære om sikkerhed. Målzonen er lår og overkrop, og man dør, hvis man bliver ramt af stålvåben i målzonen, fortæller formanden for Aalborgs vikingekampsportsforening, Ihwar, Kristian Mikkelsen.

På landsplan er der omkring 500, der dyrker vikingekampsport - og holdene er delt op i årgange med opstart én gang om året.

Både mænd og kvinder deltager i vikingekampsporten, der med sine omkring 500 medlemmer på landsplan må siges at være en niche. Foto: Kristian Mikkelsen

En initiativrig viking

Kristian Mikkelsen er selv 34 år og har en livslang historik, hvor middelalderen og vikingetiden har været en vigtig del af de sociale fællesskaber.

- Som barn var jeg til forskellige vikinge- og middelaldermarkeder - og opvisningerne gjorde mig inspireret til at starte til vikingetræning. Men sådan et tilbud fandtes ikke i Aalborg. Så måtte jeg starte det selv, fortæller han.

- Vi startede klubben, Ihwar, for 10 år siden. Siden da er klubben vokset, men vi har haft det hårdt under corona - ligesom mange andre foreninger, siger han.

Vikingerne går i flok - det er også sammenholdet på tværs, der gør sporten speciel for Kristian. Foto: Kristian Mikkelsen

Campistlivet - for 1000 år siden

Derfor håber han på, at flere vil få øjnene op for den gamle sportsgren.

- For mig er det, der driver værket, helt klart fællesskabet. Vi har et unikt sammenhold - og også på tværs af landsdele.

- Jeg er ofte i Aarhus for at træne. Her er det både overlæger, advokater og håndværkere, der samles til træning. Det er virkelig hyggeligt, siger han.

Kristian Mikkelsen betragter selv livet som viking lidt ligesom en udvidet campist. Han og hans kone bruger nemlig meget af sommeren til at tage rundt til middelaldermarkeder - og her er der mange gengangere hvert år i vikinge-miljøet.

- Min kone synes, det er farligt og fjollet at slås. Hun tager med, fordi hun synes, det er hyggeligt til markederne. At være viking er lidt ligesom at være udvidet campist. Det er næsten altid de samme, der kommer, så vi kender hinanden og hygger os sammen i et par dage, siger Kristian Mikkelsen.

Kristian Mikkelsen sammenligner livet på vikingemarkeder med livet som campist. Gennem sporten finder han et socialt fællesskab. Foto: Kristian Mikkelsen

Begyndte at lave sværd

Hver sommer vil du kunne opleve vikingerne fra Vestbyen lave opvisning på Lindholm Høje.

- Her tager vi alt vores udstyr på og viser alle de seje ting som ringbrynjer, sværd, økser og spyd frem. Det er noget, der virkelig kan fascinere små drenge, griner han.

Selvom Kristian Mikkelsen ikke selv er håndværker, så er han ejer af fem hjemmelavede sværd.

- Udstyret, som jo også er en stor del af de her opvisninger, laver rigtig mange selv. Min egen interesse for at lave våben er også vokset med sporten, og jeg har selv fem hjemmelavede sværd, fortæller han.

Hver sommer vil du kunne opleve vikingerne fra Ihwar lave opvisning på Lindholm Høje.

Der er opstart i foreningen én gang årligt i august, hvorefter træningerne foregår hver tirsdag fra 19-22 på Vesterkæret Skole i Vestbyen.

Annonceret indhold

Nyeste