Kristoffer Abel Nilsens drøm om egen guldsmedeforretning går i opfyldelse, når han åbner på Spritten om en god uges tid. Foto: Claus Søndberg <i>Foto: Claus Søndberg</i>
Mennesker

Kristoffer går efter drømmen om guld

35-årig har satset alt på en fremtid som guldsmed på Spritten

09. august 2022 kl. 20:11

AALBORG: Det er en drøm, der har været længe undervejs. Det har krævet store livsændringer at komme hertil. Men nu skal det også være.

- Jeg drømmer ikke om at blive rig af det her. Jeg vil bare gerne komme til det punkt, hvor jeg kan leve af det, jeg brænder for. Så vil jeg være lykkelig - i hvert fald med det rent arbejdsmæssige - på den private front er jeg meget tilfreds, fortæller Kristoffer Abel Nilsen med et stort smil.

I disse dage er han ved at lægge sidste hånd på sin nye guldsmedeforretning og arbejdende værksted på Akvavitvej ved Spritten. Her har han de seneste måneder indrettet arbejdsplads og gjort lokalet klar til at modtage kunder til de smykker, han selv designer og fremstiller fra bunden.

- Jeg laver individuelle smykker til individuelle mennesker. Jeg vil gerne lave noget, der kan gå i arv, noget man har lyst til at give videre. Kvaliteten er meget vigtig for mig, siger han.

Kristoffer Abel Nilsen laver smykker i alle prisklasser - de enkle bølgede sølvringe kan fås for 800 kroner. Foto: Claus Søndberg <i>Foto: Claus Søndberg</i>

Sølvtråd og perler

I det hele taget er den fremtid, han tager hul på på den nye butik Abel Design, hjerteblod for ham, for han har vidst siden han var 14 år, at det var det, han ville.

- Jeg var hjemme en dag fra skole, og da min mor kom hjem spurgte hun, hvordan det var gået ved frisøren. Jeg havde glemt alt om, jeg skulle klippes, for jeg havde fundet noget sølvtråd på min fars værksted og taget mine søsters perler og havde brugt hele dagen på at lave ringe af dem, forklarer han.

Ringene fik han senere lov at sælge for 20 kroner foran en guldsmed i Skagen, som hans forældre kendte.

- Og så kunne jeg komme tilbage til min mor og fortælle, at jeg havde tjent 600 kroner. Og så var det bare det, jeg skulle. Senere kom jeg på et kursus og fandt ud af, det var godt for mig at sidde og nørkle med det her, fortæller han.

Kristoffer Abel Nilsens far er tandtekniker og havde værksted, som sønnen kunne få lov at låne. På arbejdsbordet i den nye guldsmedeforretning er noget af farens gamle værktøj flyttet ind, for det er lidt hyggeligt at bruge noget med historie, og så er værktøjet i størrelse small absolut brugbart - også til smykker.

Et flettet armbånd i stil med dette har guldsmeden selv gået med i et års tid for at teste, at læderet nu lever op til hans kvalitetskrav. Foto: Claus Søndberg <i>Foto: Claus Søndberg</i>

Værksted i soveværelset

Siden blev det til en guldsmedeuddannelse i Norge, hvor han er vokset op. Siden flyttede han til København for at prøve at etablere sig.

- Men det er meget svært at komme i gang, så jeg lavede et lille værksted i soveværelset i lejligheden og cyklede rundt til guldsmedeforretningerne på Østerbro for at høre om de havde noget reparationsarbejde, jeg kunne lave. Derudover havde jeg to andre job for at få det hele til at hænge sammen, forklarer han og lægger ikke skjul på, at han hurtigt kørte sur i reparationsarbejdet.

- Det tog simpelthen min kreativitet, og jeg droppede simpelthen faget, forklarer han ærligt.

I stedet solgte han i en årrække vin, men noget i ham var ikke faldet helt på plads. Han var ikke lykkelig. Arbejdet blev sagt op, han solgte sin lejlighed og rykkede i stedet ind i et anneks hos forældrene i Skagen, mens han tænkte over tilværelsen.

- Min mor kunne godt fornemme, den var gal og foreslog en dag, vi satte mit guldsmedebord op i annekset, og så kom jeg lige så stille tilbage til det.

Meget af arbejdet er i størrelse lille-bitte, men Kristoffer Abel Nilsen finder det meditativt at sidde og nørkle med smykkerne. Foto: Claus Søndberg <i>Foto: Claus Søndberg</i>

Bedste kvalitet

Her knap to år efter er han ikke længere det mindste i tvivl om, hvad han vil, nemlig fortsætte udviklingen af sin kreativitet og lave smykker, der får en betydning for køberne.

- Jeg laver smykker med hjertet og ser derfor ikke dem, der køber mine smykker som kunder, men mere som partnere. Smykkerne skal passe til dem, de er.

Kristoffer Abel Nilsen arbejder med både guld og sølv og er meget fascineret af ædelsten, som han bruger i sine unika-smykker. Stilen i det, han laver, betegner han som stilren og inspireret af naturen.

- Det er enkelt og i bedste kvalitet. Jeg vil virkelig ikke gå på kompromis, siger han og bruger det flettede læderarmbånd med sølvdetaljer, han bærer om håndleddet som eksempel.

- Jeg har gået med det i et år for at teste det. Og prøv at se, det har ikke ændret sig det mindste, konstaterer han.

Abel Design, der ligger i bunden af Jubilæumshuset, åbner 20. august med en reception. Derefter er det planen, at der skal være åbent de fleste dage, så man kan komme ind og se, hvad Kristoffer Abel Nilsen laver. Egentlige åbningstider har han ikke lagt sig fast på endnu, for han er der alligevel de fleste af sine vågne timer.

Med tiden er det tanken, at han vil kombinere sin passion for vin med smykkearbejdet. Han planlægger at lave lukkede arrangementer for mindre grupper med vinsmagninger og ædelstene.

Butikken er åben, når oliventræet er åben - for Kristoffer Abel Nilsen bruger alligevel en stor del af sine vågne timer ved arbejdsbordet. Foto: Claus Søndberg <i>Foto: Claus Søndberg</i>
Butikken har god plads til både arbejdsbord og mindre events. Foto: Claus Søndberg <i>Foto: Claus Søndberg</i>
Annonceret indhold

Nyeste